Euro VS Forint

forint

Ha gyengülési verseny, akkor a sajnálatos módon a forint a nyerő a régióban. Ugyanis a többi régiós deviza inkább csak oldalazik mostanában, miközben a forint rekord sebességgel gyengül. Ebben valószínűleg két dolognak van komolyabb szerepe. Egyrészt a bankközi likviditás relatíve magasan, 1.000 milliárd forinton áll, másrészt az effektív kamatráta relatíve alacsony a régió országaihoz képest, miközben az infláció nem csak itthon, de mindenhol növekedésnek indult. Így a magyar inflációs cél is veszélybe kerülhet, miközben a nemzeti bank nagyon elkötelezettnek tűnik a laza hozamkörnyezet fenntartásában.
Az EUR/HUF keresztárfolyam egy enyhén emelkedő trendcsatornabán mozog már jó ideje. Ez alapján, ha az árfolyam a csatornában marad, akkor nagyjából 338 forint lehet a lokális maximum a jelenlegi mozgásban.

Milyen szinteken állnak a régióban a jegybanki alapkamatok?

Csak, hogy néhány példát említsek a jegybanki alapkamatokról: Lengyelországban 1,5%, Csehországban 2%, míg Romániában 2,5% az alapkamat. Nem beszélve arról, hogy még az USA-ban is 1,75% és Ausztráliában is magasabb 1,5% a jegybanki alapkamat.

Forrás: Sej Attila ügyvezető

Arrabona Privátbankár Kft.

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó