Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május 11-én volt a döntője a 68. Eurovíziós Dalfesztiválnak, melynek idén Svédország (Malmö) adott otthont. Magyarország összesen 17 alkalommal delegált előadót a nemzetközi zenei versenyre, ahol 5 alkalommal sikerült az első tíz dal közé való bekerülés. Magyarország 2020-tól azonban nem indít versenyzőt, A Dal tehetségkutató műsoron keresztül inkább közvetlenül a hazai könnyűzene tehetségeire fókuszál – ismertette a produkció egy korábbi közleményében.

 

A 2024-es verseny döntőjében az esélyesnek számító holland énekes diszkvalifikálását követően (egy nővel szemben tanúsított magatartása miatt) 25 ország dala méretette meg magát. Egyedi zenei produkciókban, valamint látványos előadásokban idén sem volt hiány. Az esemény győztese végül a Svájcot képviselő Nemo lett, aki a Horvátországot és Ukrajnát reprezentáló énekeseket előzte meg a dobogón.  A The Code című dalával országa 3. győzelmét szerezte meg (nem kisebb neveket követve, mint Lys Assia és Céline Dion), 22 ország szakmai zsűrijétől is a maximális pontszámot kapva. A fiatal előadó személye, megjelenése, stílusa (magát nembinárisnak vallja) megosztó lehet, ám ő büszke minden emberre, aki nyíltan meri önmagát vállalni – olvasható a Mandiner oldalán. Figyelemfelketés szempontjából a győztesnek járó trófeát is még a színpadon összetörte, célozva arra, hogy a műsornak is szüksége van a megújulásra. Az énekes, rapper és zeneszerző hazájában elismert sztár, több Swiss Music Awards díj büszke tulajdonosa.