Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Évértékelőt tartott a Vármegyei Főügyészség

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus miatti lezárások miatt négy év után, 2023. április 5. napján tartott személyes részvétellel zajló évértékelő értekezletet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség és a Győri Fellebbviteli Főügyészség, melyen értékelték 2022-es évi tevékenységét. 

Dr. Takács Péter főügyész a beszámolójában kiemelte, hogy a koronavírus után, az energiaválság okozta nehézségekhez alkalmazkodva végzett eredményes munkát az ügyészség az elmúlt időszakban. Örömmel nyugtázta a győri székhelyű ügyészségek elhelyezési, és munkakörülményeinek jelentős javulását, és utalt a jövőben várható teendőkre is, megemlítve többek között a Csornai Járási Ügyészség felállításával kapcsolatos feladatokat. 

Dr. Takács Róbert főügyészhelyettes a büntetőjogi szakági tevékenységet értékelve kiemelte a nemzetközi bűnügyi együttműködés jelentőségét, valamint rámutatott arra, hogy az egyezségekben rejlő törvény adta lehetőséggel élve, az aktív ügyészi fellépés segítheti a bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását.

A közérdekvédelmi tevékenység kapcsán Dr. Bodor Krisztina főügyészhelyettes beszámolójából kiderült, hogy az ügyészség rendre proaktívan lép fel az általános szerződési feltételek vizsgálata során, valamint speciális feladatként jelentkezett az elmúlt időszakban a két egymást követő országgyűlési képviselő választáson jelöltet nem állító pártok megszűnésének kezdeményezése. 

Dr. Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész méltatta az ügyészség munkavégzéséhez rendelkezésre álló kiváló tárgyi és személyi feltételeket, kiemelte a Fellebbviteli Főügyészség és az Ítélőtábla közös, az ítélkezési gyakorlat egységesítése érdekében végzett munkáját.

Dr. Horváth Péter fellebbviteli főügyészhelyettes az ügyészi fellebbezések fontosságát, a büntetés kiszabási gyakorlatra kifejtett hatását emelte ki.

Dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettes a beszámolókat követően kifejtette, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében működő ügyészségek teljesítménye a 2022-as évben is megfelelt a Legfőbb Ügyészség által támasztott kritériumoknak,és utalt az ügyész büntetőeljárásban betöltött kiemelt szerepére. Ennek kapcsán köszönetet mondott a megyében működő ügyészi szervezet valamennyi munkatársának a magas színvonalú munkáért.