Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A finnekkel kapcsolatban általában vannak sztereotípiák a fejünkben, például, hogy hideg van, olyan hűvösek, nagyon fehér a bőrük, szőkék, na de ezeket biztos nem gondoltad volna!

Nincs puszilkodás!

Bőven elég egy kézrázás, fejbiccentés, a puszival köszönés nem kényelmes Finnországban. Ha megérkezünk egy nagyobb társaságba, elég csak inteni egyet és örömmel közölni, hogy itt vagyunk, megvagyunk, sziasztok. Mindenkit végigpuszilgatni? Semmi esetre sem!

Nem nagyon létezik a „small talk”

Mi magyarok is képesek vagyunk kellemetlen szituációba hozni magunkat azzal, hogy összefutunk egy régi ismerőssel és hiánba nincs kedvünk, szóba elegyedünk vele. Sőt, akár megfogadjuk, hogy majd találkozunk. Minek? A finnek semmi ilyen kínos helyzetbe nem mennek bele, ha valakivel összetalálkoznak a múltból, jelenből és nincs mondanivaló, csak illedelmesen köszönnek és kész. Ha barát, akkor más a helyzet, de ismerősök esetében simán továbbsétálnak és ez így van rendjén.

Sonkát karácsonyra

Amíg mi húsvétra főzzük a sonkát, addig Finnországban a sonkaevés karácsonyi szokás. Kicsit furcsa elképzelni, de mustárral, borsóval és aszalt szilvával körítik.

A kedvenc bögre

Nincs az a finn otthon, ahol ne lenne legalább egy Moomin figurás bögre. Egyszerűen imádják, sokan kiskorukból tartják meg és tejet, teát, kávét isznak belőle. Apropó, tej: imádnak üresen tejet inni, amit persze nem is csodálunk. Isteni, zsíros és tiszta a finn tej.

Tiszta randiszabályok

Nagyon tisztességesen randevúznak, egyszerre csak egy emberrel. Külön szót is használnak arra, ha valakivel mennek a randik, de még nem teljesen tisztázott a helyzet, viszont senki másra nem szentelnek időt, nem flörtölnek jobbra-balra. Amennyiben mégis megy a keresgélés, akkor technikailag facérnak minősítik az embert. A valakivel való több randevúzás már nem jelent szingliséget.

Még tisztább adózás

Bár illetlenségnek veszik, ha valaki a fizetésről, a családhoz tartozó erdők méretéről vagy rénszarvasok számáról érdeklődik… mégis olyan transzparencia van Finnországban, amit egy kelet-európai embernek felfogni is hihetetlen. Az adózási adatok ugyanis publikusak, bárki utánakérdezhet, hogy a szomszédja mondjuk hogy áll az adózással. A legvagyonosabb emberek adatait közzé is teszik, amit „adópornónak” hívnak.

Mi az a babadoboz?

Már több mint 80 éve tart a szokás, amire egész Európa felkapja a fejét. A várandós finn anyukák kapnak egy úgynevezett terhességi csomagot, babadobozt. Ebben sok fontos dolog megtalálható, ami az első évben kell majd, ráadásul maga a doboz kiságyként is funkcionál. Állami juttatás mindez és alanyi jogon jár a kismamáknak és babáknak.

Sátrazás? Hát persze!

Finnországban nincs sátrazási tilalom: annyira együtt élnek a természettel, hogy ilyet megtiltani botorság lenne. Amennyiben a kempingezők tiszteletben tartják az íratlan szabályokat, nem avatkoznak bele a természet rendjébe, bizony bármerre le lehet dobni egy sátrat. Nem jár érte büntetés, megrovás. Ugyanígy az erdő, a rét is mindenkié, szabad például a szüret. Ha megkívánunk egy ehető bogyósgyümölcsöt az erdőben, senki sem tiltja, hogy leszakasszuk.

Világos nyarak, sötét telek

Nyáron gyakorlatilag nem megy le a nap, nem beszélhetünk sötét éjszakákról. Minél északabban vagyunk, annál kevésbé sötétül el az ég. A finnek mégis alszanak, mint a bunda. Ezzel szemben télen alig látni a napot… semmi baj, a finn emberek ugyanúgy töltik a szabadidejüket: kirándulnak, sportolnak szabadtéren, sötétben is.

Sisu

Tudod mi az a sisu (sziszunak ejtjük!)? A saját, mindent átfogó, nemzeti büszkeségükre és állhatatosságukra, bölcsességükre, kitartásukra vonatkozik. Ha sisu van, minden van! Márpedig ez velük született energia és felfogás.