Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Faültetéssel küzd a hőség ellen a győri Reflex Egyesület

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A klímaváltozás miatt egyre több hőhullámmal kell megküzdeni a helyi közösségeknek, településeknek. Ehhez is segítséget nyújtanak azok az ingyenesen letölthető kiadványok, melyekben a települési zöldfelület- és esővíz gazdálkodás innovatív gyakorlatait és hasznos eszközeit mutatjuk be Magyarországról, Ausztriából, Olaszországból, Németországból, Horvátországból és Romániából az Erasmus+ program támogatásával.

 A települési fák kiváló szolgálatot nyújtanak a hőség elleni védekezéshez: egyszerre árnyékolnak és szolgálnak természetes párakapuként – mondja el Lajtmann Csaba, a Reflex Egyesület programvezetője.

Sajnos a fák értéke nem eléggé ismert, ezért is mutatjuk be a program keretei között elkészült kiadványban a Faápolók Egyesületének kis alkalmazását, amellyel bárki kiszámolhatja a fák anyagi értékét és ökológiai szolgáltatásait. Az Éghajlatvédelmi Szövetség az alkalmazás használatára és annak segítségével „A fa érték!” táblák kihelyezésére bíztatja tagjait és partnerit, amely például azzal is szembesít bennünket, hogy a fák természetes porszívóként rengeteg port képesek megkötni egy vegetációs időszakban. A huszadik ilyen táblát a Reflex Ökológiai Központjának öreg diófájához épp a hetekben avatták fel a HUG Fesztiválon – zárja gondolatait Lajtmann Csaba. 

A zöldfelületi megoldások mellett nagyon fontosak az esővíz-gazdálkodás innovatív példái és eszközei is – teszi hozzá Szabó Krisztina, aki a hároméves projekt koordinátoraként fogta össze az öt országon átívelő partnerséget, amelyben a Reflex Környezetvédő Egyesület mellet, az Ausztriai Klímaszövetség, a német aiforia, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ és a horvát Isztriai Fejlesztési Ügynökség vett részt. 

Az első kiadványban olyan innovatív mintákat mutatunk be, amelyek megismételhetőek más közösségben, településen is, míg a második kiadványban zöld és kék infrastruktúra területeinek módszereit és hasznos eszközeit mutatjuk be. Ezek a módszerek például segíthetik a településeket, hogy a ritkán, de akkor viszont rendkívül intenzíven érkező csapadékot visszatartsák és hasznosítsák, ezzel megóvva őket a villámárvizektől és lehetőséget biztosítva a zöldfelületek környezetkímélő vízellátásához – zárja gondolatai a Reflex koordinátora.