Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Érezd magad otthon!” – sokszor mondják nekünk barátok, rokonok vagy pusztán ismerősök, ha vendégségbe érkezünk hozzájuk. De! Van, amit akkor is be kell tartani, amolyan íratlan szabályként. Legyél Te is tisztelet és illemtudó!

Hűtőszekrényt ne nyisd ki! 

Ha úgy érzed fogyasztanál pár falatot, jelezd a házigazdának, hogy megéheztél. Biztosan azonnal megkínál valamivel, leültök az asztalhoz. Ha huzamosabb időt töltesz valakinél, nyilván készülnek az ellátásodhoz, de jóleső lehet, ha felajánlod Te is, hogy bevásárolsz.

Ha speciális étrendet tartunk, azt jelezzük előre, hogy senkit ne érjen váratlanul.

Ha akkor készül az ebéd vagy a vacsora, amikor mi már ott vagyunk a vendégségben, ajánljuk fel, hogy segítünk főzni vagy mosogatni.

Hálószobába ne kóborolj!

Kifejezetten tilos az otthon lévők tudta nélkül bemenni olyan helyiségekbe, ahová nem kaptunk meghívást. Általában ilyen a háló. Ha nincs külön hálószoba, hanem az ágy egy lakótérben van a nappalival, várjuk meg, amíg a házigazda megkér, hogy foglaljunk helyet az ágyán. 

Ablakok és termosztát

Ne nyitogasd ha meleged van az ablakot és ne tedd melegebbre a beállító gombot, ha fáznál. Ez illetlenség. A házigazda állítsa be a hőfokot, a számlát is ő fizeti és nem Te. Ne hozzuk kellemetlen helyzetbe. Ha nagyon fázunk, jelezzük azt, és jó megoldás lehet, ha kölcsönkérünk egy pulóvert vagy egy plusztakarót, ha éjszakára is ott maradunk.
 

Vannak betegségek – érszűkület, szívprobléma – ami befolyásolhat bennünket abban, hogy a hidegebb vagy melegebb hőfokban érezzük jól magunkat. Ezt jelezzük előre a házigazdának, hidd el, fel fog készülni az érkezésedre.

Fiókok és szekrények

Határozottan megsértjük a házigazdája magánéletét, ha valami olyasmit kezdünk el a fiókokban vagy a szekrényekben keresni, ami nincs jól látható helyen, ott, ahol vendégként tartózkodhatunk. Bármennyire csábító lehet belesni mások életébe, a gardróbtól kezdve a gyógyszeres szekrényen át a fürdőszobai fiókokig, mindenhová tilos benézni, benyúlni. 

Íróasztal, levelek, számlák

Ez sokaknak egy szent hely. Gyakran kap helyet a dolgozósarok a vendégeknek szánt hálószobában. Ilyenkor ne sértsd meg a tulajdonost, ne ülj az asztalhoz, végképp ne tegyél rendet rajta. Eszedbe ne jusson leveleket olvasni, számlákat megnézni. 

Wifi jelszót „lesszíves”

Ha odaérkezve ez az első számodra, az nagyon nagy illetlenség. Akkor inkább maradj otthon! Ha nem muszáj, ne kérj wifijelszót, kivéve, ha hosszú ideig maradsz, vagy nagyon gyakori látogató vagy. Ha azzal indítunk már a megérkezést követően, hogy a wifijelszó után tudakolózunk, azzal azt üzenjük, hogy szívesebben babrálunk a telefonunkkal, mint hogy a többiekkel társalogjunk.

(fotó: illusztráció, pixabay)