Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Fiktív bérbeadás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzést végzett egy társaságnál, amely versenyautók felületét használta reklámozásra az országos ralibajnokságon.

A felhasznált autókat bonyolult számlázási láncolatokon keresztül bérelte a cég, a gazdasági partnereket pedig rendszeresen változtatta és hiteltelen számlákkal próbálta elérni,  hogy kevesebb adót fizessen. Az autók eredetileg kizárólag egy személy, illetve a hozzá kapcsolható gazdasági társaság tulajdonában álltak. A társaság a bevételeit reklámtevékenységből szerezte, költségként pedig a reklámfelületként használt autók bérleti díját számolta el.

A NAV vizsgálata feltárta, hogy az autók bérbeadását számlázó társaságok valós tevékenységet nem végeztek, szerepük csupán annyi volt, hogy költségszámlát állítsanak ki, azért, hogy a reklámcég adófizetési kötelezettségét csökkentse.

A NAV az ügyben több mint 100 millió forint adókülönbözetet állapított meg.

A NAV az Online Számla adatokat elemezve folyamatosan azonosítja azokat a gazdasági kapcsolatokat, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy adóelkerülési célzattal jöttek létre.

 (a kép illusztráció)