Mutatjuk a receptet. Hazánkban nem annyira gyakori, hogy találkoznál szőlőlekvárral, de például Erdélyben meglehetősen népszerű csemege. A lekvárt több fajtából is készítheted. Ha a szőlő édes, kevesebb cukor is elég bele.
Hozzávalók
- 2 kg szőlő
- 60 dkg cukor
- 1 db citrom
A szőlőt szemezd le, rakd egy tálba és szórd rá a cukrot valamint a reszelt citrom héját. Kis lángon főzd forrástól számítva körülbelül egy órán át. Közben szedegesd le róla a habot, és többször keverd meg.
Ha elég sűrű, és nem habos, passzírozd át egy szitán. Ez azért kell, hogy a héj és a mag ne kerüljön a lekvárba. Forrald fel újra a masszát, és hagyd rotyogni pár percig. Töltsd a kész lekvárt felforrósított üvegekbe. Zárd le légmentesen, és állítsd fejre öt percre. Tedd plédek, paplanok közé két-három napra, majd száraz, hűvös helyen tárold.
Ha megkóstolod, minden évben el fogod készíteni!
(fotó: illusztráció, pixabay)