Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Győri diákok vehetnek részt először a Mensch Alapítvány buszos tanulmányútján

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május 26-án 7 órakor indult Győrből egy 50 személyes busz teli középiskolás diákokkal. A tanulók hazánkban elsőként vehetnek részt buszos tanulmányúton, hogy ne csak halljanak a Holokausztról, hanem saját szemükkel lássák azt, amiről tanulnak.

A tanulmányút során a diákok a mauthauseni és melki haláltáborok mellett a melki Bencés Apátságot is meglátogatják. A tanulmányút célja, hogy a tanulók személyen győződhessenek meg a haláltáborok szörnyűségei és a több millió ártatlan zsidó ember kínzásának, meggyilkolásának és elgázosításának helyszíneiről. A tanulmányút mottója: „Emlékezés a győri zsidók rövid életére”. Benedek István Gábor szerkesztette Nagy István "SIKOLY” című könyvét, mely a győri zsidóságról szól. Az ő tiszteletére a mauthauseni út neve: ’Benedek István Gábor (BIG) emlékút’.

Április 16-án a győri Nemzeti Színházzal partnerségben a Mensch Nemzetközi Alapítvány, melynek az édesapja által származása szerint győri Steven András Geiger az alapítója, 16 iskolából 400 győri középiskolás részére a Holokauszt 80. évfordulójának alkalmából megemlékezést szervezett. A program része volt 30 diák kisorsolása, akik a Győr-Mauthusen-Melk-Győr egynapos buszos tanulmányúton ingyenesen részt vehetnek.

A győr-Mauthausen 2024 tanulmányutat követően 2025-ben Sopronban és 2026-ban pedig Szombathelyen folytatódik a Holokauszt oktatás keretében megrendezendő tanulmányút – tudtuk meg Geiger Steven Andrástól, a Mensch Alapítvány alapító elnökétől.

A Mensch Alapítvány hosszú távú terve, hogy a kezdeményezés az egész országban a történelem óra, az oktatás része legyen.  Az alapítvány a kezdeményezéssel azt szeretné elérni, hogy egyetlen magyar diák se fejezhesse be a középiskokát anélkül, hogy meglátogassa a mauthauseni, melki vagy egyéb másik haláltábort és személyesen meggyőződhessen a holokauszt szörnyűségeiről.

„Az antiszemitizmus elleni harc legjobb fegyvere az oktatás!” – Steven András Geiger, Mensch International Foundation