A tavasz meghozza a feladatokat. Ami persze jóleső, hiszen a szabadban bennünk is ér a napsütés. Amire a következő napokban ugyan várni kell, de a teendőket célszerű fejben tartani.

Teendőink a gyümölcsösben

Márciusban teljes erővel nekiállhatunk az ültetés előtti talajmunkálatoknak. Ha eddig halogattuk a metszési munkálatokat, most már mindenképp elő kell venni a metszőollókat. Jöhet a korona alakítása és ritkítása. A fák törzsén a sebhelyeket, kiterjedt sárgazuzmó-telepeket tisztogassuk meg drótkefével, és távolítsuk el a leváló kéregdarabokat! 

„A szőlő metszésénél fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy ne terheljük túl a tőkéket: inkább hagyjunk meg kevesebb termőrügyet, így a fejlődő fürtöket elegendő fény éri az egészséges fejlődéshez”

– hívja fel rá a figyelmet az agroforum.hu.

A fügefákat megszabadíthatjuk a megsérült ágaitól, az elöregedett, száraz ágrészektől. A málna metszésekor ügyeljünk rá, hogy 6-8 egészséges sarjhajtásnál ne hagyjunk meg többet egy-egy tövön. A ribiszke, a köszméte, valamint a fekete ribiszke és a köszméte keresztezéséből megalkotott josta esetében is a gyenge sarjakat tőből vágjuk le. A vesszők visszavágásánál ügyeljünk arra, hogy minél több termőrügy maradjon meg rajtuk!

Mi újság a veteményesben?

Gyomtalanítsuk a sorközöket a spenót- és sóskaveteményben, és a szamóca között is. Most szaporítsuk tőosztással a metélőhagymát és a rebarbarát! Március elején dughagymáról ültethető a fokhagyma és vöröshagyma is, ha februárban még nem tettük meg. A korai burgonyát március közepétől ültethetjük, ha a talaj felső 10 cm-ben elérte a 6-8 oC-os hőmérsékletet. A burgonyagumók 5-10 cm mélyre, nyirkos földbe kerüljenek! Március közepétől kerülhet a kapor magja is a földbe. Ne tedd őket 3 cm-nél lejjebb. 

A teendőket még lehetne sorolni, persze attól függően, hogy mi mit vet szívesen.

(fotó: illusztráció, pixabay.com)