Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legtöbb hétvégén Itaewon Dél-Korea fővárosának, Szöulnak a neonfényekkel kivilágított éjszakai bulinegyede, ami nyüzsög a partizóktól és a turistáktól. Most azonban az ország egyik legsúlyosabb katasztrófájának helyszíne.

A rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar állampolgár sem az áldozatok, sem a sérültek között, ahogy segítségkérés sem érkezett a Szöuli Magyar Nagykövetségre – mondta Paczolay Máté külügyi szóvivő.

Megtudtuk azt is, hogy a konzulok folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal, beleértve a kerületi rendőrkapitányságot, az érintett kórházakat és koreai külügyminisztérium illetékes egységét is.

„Nagykövetségünk jelenleg is rendkívüli ügyeleti rend keretében üzemel, nyomon követi az eseményeket és konzuljaink készek minden lehetséges segítséget megadni a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak.” Paczolay Máté

Szombat este több tízezer ember özönlött Szöul központjában, hogy megünnepeljék a Halloweent – de egyre nagyobb lett a tömeg, pánik tört ki, és néhány szemtanú szerint még lélegezni is alig lehetett, nemhogy mozogni.

Dél-Korea válaszokat keres, a hatóságok pedig nemzeti gyászidőszakot hirdettek, miközben vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, mi okozhatta azt az irgalmatlan mértékű pánikot és káoszt amelynek következtében legalább 151-en meghaltak.

Az áldozatok 

Az áldozatok fiatalok voltak, többnyire tizen- és a huszonévesek. Az éjszakai életéről és divatos éttermeiről ismert Itaewon népszerű a hátizsákos turisták és a nemzetközi diákok körében.

A hatóságok szerint a 151 halott között 19 külföldi állampolgár volt, az áldozatok pedig Iránból, Norvégiából, Kínából, Thaiföldről és Üzbegisztánból származnak.

Az áldozatok több mint 90 százalékát már azonosították – közölte vasárnap Lee Sang-min dél-korea belügy- és belbiztonsági minisztere.

Hozzátette, hogy körülbelül 10 embert nem lehet azonosítani, mivel néhányan 17 év alattiak – túl fiatalok ahhoz, hogy személyi igazolványt birtokoljanak –, mások pedig külföldi állampolgárok.

Helyi idő szerint vasárnap 14 óráig a szöuli hatóságok 3580 eltűnt személyről kaptak bejelentést – közölte a város önkormányzata. Ez a szám több bejelentést is tartalmazhat ugyanarról a személyről, vagy szombat este benyújtott bejelentéseket az azóta megtalált személyekről.

Mi történt?

Miközben egy döbbent és gyászoló nemzet küzd a tragédiával, kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban is, hogyan bontakozhatott ki ilyen mértékű katasztrófa egy olyan népszerű területen, ahol köztudottan rengeteg ember gyűlik össze.

Itaewon régóta népszerű hely a Halloween ünneplésére, különösen mivel az ünnep Ázsiában az elmúlt években egyre népszerűbbé vált. Néhányan még a régió más országaiból is Szöulba repülnek az ünnepekre. Az elmúlt két évben azonban az ünneplést beszüntették a pandémiás korlátozások.

Szombat este volt az első Halloweeni ünnepség mióta az ország feloldotta a korlátozásokat a lelkes szöuliak, valamint a nemzetközi látogatók, köztük külföldi lakosok és turisták legnagyobb örömére.

A környék szállodáit már mind lefoglalták és minden rendezvényre elkelt az összes jegy, ezért igazán nagy tömegre lehetett számítani.

–Nehéz meghatározni, mi okozhatta a káoszt, de a helyi hatóságoknak már szombat este előtt számoliuk kellett volna azzal, hogy valószínűleg a szokásosnál is több ember gyűlik össze– mondta Juliette Kayyem, a CNN katasztrófavédelmi szakértője és nemzetbiztonsági elemzője. – Az ő felelősségük, hogy figyeljék, mekkora a tömeg és észrevegyék, mikor van szükség segítségre – tette hozzá.

A közösségi oldalakon közzétett videókon és fotókon egymáshoz zsúfolt emberek láthatók, akik vállvetve állnak a szűk utcában. Nem szokatlan a tömeg ezen a környéken, vagy a szöuli lakosok számára, akik hozzászoktak a zsúfolt metrókhoz és utcákhoz egy csaknem 10 milliós városban.

A 23 éves Suah Chot is elsodorta a tömeg, de sikerült beszöknie egy, a sikátor mentén lévő épületbe. Arra a kérdésre, hogy látott-e olyan tisztviselőket, akik megpróbálták korlátozni a sikátorba belépők számát, azt válaszolta, hogy az incidens előtt egyáltalán nem.

Elmondása szerint eltartott egy ideig, amíg rájöttek, hogy valami nincs rendben, ugyanis az emberek pánikszerű sikolyai vetekedtek a környező klubokból és bárokból harsogó zenével.

„Vannak, akik előre, mások hátrafelé mentek, aztán csak lökték egymást. Az emberek felmásztak az épületekre is, hogy túléljék a katasztrófát.”

Egy másik szemtanú azt mondta, hallani lehetett, hogy az emberek egymástól kérnek segítséget, mert nem volt elég mentő

Choi Seong-bum, a Yongsan-gu tűzoltóság vezetője elmondta, hogy  továbbra is vizsgálják a körülményeket, de első körben úgy tűnik, hogy valószínűleg történt egy gázolás, amelynek következtében sokan elestek, majd százan megsérültek és ez indította el a pánikhullámot.

Miután este 22 óra 24 perc körül megérkeztek az első segélyhívások, a hatóságok a helyszínre siettek, de a rengeteg ember megnehezítette a segítségre szorulók elérését.

A közösségi médiában közzétett videókon látható, hogy az emberek egymást segítve mellkaskompressziót hajtottak végre a földön fekvő bulizókon, miközben az orvosi segítségre vártak.

A több ezer halloween-jelmezben lévő ember méginkább hozzájárult a zavar és a káosz széles körű elterjedéséhez. Egy szemtanú elmondta, hogy látott egy rendőrt kiabálni a katasztrófa alatt – de néhány mulatozó azt hitte, ő is csak egy jelmezes bulizó.

Mi a hivatalos válasz?

Lee Sang-min belügy- és biztonsági miniszter vasárnap azt mondta, hogy „jelentős számú” rendőrt és biztonsági erőt küldtek szombaton Szöul másik részébe, az ott várható tiltakozásokra.

Eközben Itaewonban nem volt szokatlanul nagy a tömeg, így csak „normális” mértékű biztonsági erőt telepítettek oda.

A katasztrófa szombat esti kibontakozásakor több mint 1700 katasztrófaelhárítási szakembert küldtek ki, köztük több mint 500 tűzoltót, 1100 rendőrtisztet és körülbelül 70 kormányzati dolgozót.

Yoon Suk Yeol elnök rendkívüli ülést hívott össze, és felszólította a tisztviselőket, hogy a lehető leghamarabb azonosítsák a halottakat.

De a családok még órákkal később is arra vártak, hogy megtudják, szeretteik életben maradtak-e.

Eközben sok embert a közeli létesítményekbe szállítottak, a holttesteket pedig több kórház ravatalozójába vitték. A hozzátartozók a helyszínhez közeli helyszíneken gyűltek össze, ahol a hatóságok az eltűntek és az elhunytak nevét állították össze.

Yoon megígérte, hogy új intézkedéseket vezet be, hogy megakadályozza a hasonló esetek megismétlődését, és kijelentette, hogy a kormány a jövőben nem csak a halloween-i rendezvényekre, hanem a helyi fesztiválokra érkezők ellenőrzését is elvégzi, és felügyelik a rendezvényeket is, hogy azok rendezetten és biztonságban bonyolítódjanak le.

A kormány pszichológiai kezelést is biztosít az elhunytak és a sérültek családjai számára. A hatóságok nemzeti gyászidőszakot hirdettek ki november 5-ig, és különleges katasztrófa sújtotta területté nyilvánították Yongsan-gu körzetét, ahol Itaewon található.

/Fotó: Suah Cho-CNN/