Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Toldi premierje október 20-án lesz. Az egészestés animációs film a Kecskemétfilm mintegy száz alkotójának több mint háromévnyi munkája.

Az Arany János emlékév hívta életre 

„A Toldi animációs sorozatként való feldolgozására az MTVA a 2017-es Arany János-emlékévhez kapcsolódva írt ki pályázatot”

– nyilatkozta a sajtónak  Mikulás Ferenc producert. Az elkészítésére 1 milliárd forintot különítettek el, a koncepció az volt, hogy a filmben az elbeszélő költemény is hangozzék el. A rendezői székben Jankovics Marcellt Kossuth- és Balázs Béla-díjas szakembert láthattuk. A tévés filmsorozat 2021 tavaszára el is készült tizenkét részben, az eredeti mű szerkezetéhez igazodva.

Jankovics Marcell tavaly májusban elhunyt, a Toldi-tévésorozat 2021 szeptemberi elindulását már nem élte meg.

Jankovics Marcell és a Kecskemétfilm közötti együttműködés ötven éven át tartott. Már a rendező első egész estés rajzfilmje, az 1973-ban bemutatott János vitéz elkészítésében is részt vett a Kecskeméti Rajzfilmstúdió, de közös munka eredménye volt a Magyar Népmesék-sorozat arculatának kialakítása vagy a Mondák a magyar történelemből is.

"Toldi Miklós története bárhol a világon ugyanúgy tud működni, érdekesek a karakterek, látványosak a helyszínek, egy igazi szuperhős kalandjait élvezhetik a nézők."

Vagyis bár magyar alkotás, de bárhol megállja a helyét a világban. Információk szerint kétféle angol felirat is készül a Toldihoz, az egyik egy könnyebben érthető, a másik a régi, több mint száz éves szöveg egy átdolgozott verziója lesz.

S hogy elnyeri-e a közönség tetszését? Ezt hamarosan megtudjuk!

(fotó: magyar.film.hu)