Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Közösségi filmnézésre hívnak a magyar klasszikusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal. Győr-Moson-Sopron vármegyében 2023 őszén Jánossomorján és Fertőhomokon indult filmklub, ehhez csatlakozik februárban Máriakálnok, Agyagosszergény és Mosonmagyaróvár.

A Nemzeti Filmintézettől megtudta a gyorihirek.hu: június végéig helyszínenként 10 alkalommal gyűlnek össze a magyar film kedvelői, hogy megnézzenek egyet-egyet az elmúlt száz év magyar filmremekei közül, majd a filmélmény mentén beszélgessen egymással. A filmklubok helyszíne a települések kulturális színtere, művelődési háza, kultúrpajtája. A program nem titkolt célja ugyanis a kulturális élményen túl a közösségépítés is.

Minden korosztályra gondoltak

A filmklub programját a filmklubvezetők egy ötven filmből álló listából szabadon állítják össze. A kínálatban egyaránt szerepelnek játék-, dokumentum- és természet-, valamint rajz-, illetve animációs filmek. Az eddigi tapasztalatok szerint az idősebb korosztály körében nagyon népszerű a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó, a fiatalabbakat a Toxikóma és a krimik vonzzák a filmklubba, a gyerekek körében tarol a Macskafogó, a Ludas Matyi és a Vuk. Nagyon közkedvelt a Csinibaba, a Kontroll és Kojot négy lelke is.

Közönségtalálkozó is lesz

Vármegyénként egy nagyobb volumenű közönségtalálkozót is szerveznek, ahol alkotókkal, színművészekkel is lesz lehetőség találkozni, és emellett kiváló alkalom arra is, hogy a filmklubvezetők és a közönség is találkozzon egymással, ahol lehetőség van tapasztalatcserére, jó gyakorlatok megosztására. Ez Győr-Moson-Sopron vármegyében előreláthatóan Mosonmagyaróváron lesz a tavasz második felében.

Fotó: Csinababa című filmből