Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 3 000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról 2023-ban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének szakmai támogatásával. 

A két, évek óta együtt dolgozó szervezet a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából közösen hívja fel a figyelmet az utánzatok kockázataira. 

A társadalmi elutasítás ugyanis elengedhetetlen a piac teljes megtisztításához. Főleg úgy, hogy az autóalkatrészek, autódiagnosztikai eszközök és szoftverek piacának tisztasága egyúttal a biztonságos közlekedés fontos feltétele.


Leggyakrabban harmadik országokból érkező csomagokban, autószerelő műhelyekben, illetve illegális kereskedőknél találnak hamis termékeket. 

2023-ban a NAV összesen több mint 1100 hamis autótartozékot és kiegészítőt, csaknem 100 laptopot és diagnosztikai eszközt, továbbá több mint 1700 autódiagnosztikai szoftvert talált rajtaütésein.

Az illegális termékekkel elkövetett jogsértésekkel több mint 1 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a jogosultaknak.