Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Vélhetően füsti fecske lehet az a kedves kis madár, aki két nappal ezelőtt megérkezett hazánkba afrikai "nyaralása" után. Bár korainak tűnhet, szinte napra pontosan szoktak megérkezni az első példányok.
A  „Mentsük meg a fecskéket” Facebook csoport felbukkanó fecskehíre szerint Fábiánsebestényben lefényképeztek egy füsti fecskét, aki bár elég korán, de megérkezett és a szezon elsőjeként kezdi meg a 2023-as évet.

A kommentelők közül sokan nagyon örültek, mások pedig óvva intik gondolatban a többi madarat, hogy még ne nagyon jöjjenek, mert előfordulhatnak hajnali fagyok, ami ellen még védtelenek a fecskék és a táplálékszerzés sem könnyű ilyenkor. Tóth Tamás ,a csoport adminja viszont megnyugtatta őket, hogy szinte minden évben ugyanakkor térnek haza az első madárkák, s bár tényleg fagyhat még, fészkeikben azért át tudják vészelni a hidegeket (egy fecske állandó testhőmérséklete 41-43 Cº!).
A cikkben megemlítik, hogy a molnár fecskék például még jó pár hetet várnak, csak később szokták észlelni az elsőket. Korábban már sok információt megtudhattunk a nagy útról, hiszen egy svájci-magyar projekt keretein belül pillesúlyú geolokátort helyeztek el két fecskefaj képviselőin. Ezek mini hátizsákként figyeltek a fecskéken, a lehető legkevésbé zavarva őket, és a megtett út mellett leginkább azért is használták, hogy fény derüljön rá, hogy miért fogyatkoznak drámaian Európában ezek a kedves kis madarak.

Kiderült, hogy a tavaszi vonuláskor a parti fecskék és a molnár fecskék 600-1000 kilométert repülnek naponta, ami elképesztően sok és természetesen pihenőket is beiktatnak. Fészkelőhelyüktől akár 4000 kilométernyire, Kamerun-Nigéria területén is telelhetnek szeptember végétől. Ez az időszak felkészülést is jelent: tollazatot cserélnek és jelentős zsírtömeget tartalékolnak.

Várjuk a többi fecskét is és már most kérjük a lakosságot, hogy ne bántsák, ne verjék le nagy műgonddal felépített fészkeiket! Ha zavaró a „koszolás”, szereljenek fapallókat a fészkek alá!