Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világszerte körülbelül negyvenmillió, Magyarországon közel negyvenezer áldozata van az emberkereskedelemnek az ENSZ felmérése szerint. Ez azt jelenti, hogy hazánk az egyik legérintetebb európai ország. 

Az ENSZ migrációs ügynöksége a Ne hagyd, ne tedd! nevű kampánnyal hívja fel a figyelmet az emberkereskedelem veszélyeire hazánkban.

Az emberkereskedők az utóbbi években szervezettebbek lettek, a legnagyobb veszélyben lévő fiatalok pedig alig tudnak valamit az emberkereskedelemről, illetve annak fő típusáról, a fiatal lányokat és nőket érintő szexuális kizsákmányolásról.Minden ötödik ember tapasztal vagy hall emberkereskedelemmel kapcsolatos esetről a közvetlen környezetében, az IOM által nemrég készített kutatásból pedig az is kiderült, hogy az emberkereskedelmet a magyarok leginkább a szexuális célú kizsákmányolással azonosítják. A társadalom a legérzékenyebben azokra az esetekre reagál, ahol kiskorú érintett a dologban.

Az online tér és a közösségi média fellendülésével egyre könnyebb behálózni a fiatalokat. Az IOM interaktív prevenciós foglalkozásokat tart iskolákban, ahol bemutatják az emberkereskedelem fajtáit és megtanítják a kamaszoknak azt, hogyan lehet megelőzni azt, hogy ők is áldozatul essenek.