Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Holnap temetik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium egykori tanárát, Félix atyát

Elhunyt Lövey József Félix bencés szerzetes, aki 25 éven keresztül, 1966-tól 1991-ig tanított a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd az újrainduló tihanyi bencés közösség tagja lett. A 93. évében eltávozott Félix atyát szerdán temetik Tihanyban.

Lövey József Félix OSB életének 93., szerzetességének 74., papságának 68. évében elhunyt – tette közzé a Pannonhalmi Főapátság a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja és a Tihanyi Bencés Apátság perjelének gyászközleménye alapján.

Félix atyát egy egész nemzedék ismerhette a Pannonhalmán tanuló öregdiákok közül, mivel 1966-tól egészen 1991-ig tanított a bencés gimnáziumban.

Temetése az engesztelő szentmisével 2024. július 10-én 16 órakor kezdődik a tihanyi bencés apátsági templomban. Végakarata szerint hamvait az apátsági templom szerzetesi kriptájában helyezik el.

Lövey József Félix OSB a noviciátust 1950. augusztus 6-án kezdte meg a Pannonhalmi Főapátságban, a rendben kapta a Félix nevet, 1956. január 29-én tett ünnepélyes fogadalmat, majd 1956. július 3-án szentelték áldozópappá. 1959-től 1966-ig a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tanított tanárként és diákotthoni prefektusként, majd következett a Pannonhalmán eltöltött negyedszázad, amelynek során ott is diákotthoni prefektusként dolgozott 12 éven át. A Főapáti Tanács tagja volt,  két évig alperjel, majd 1978-tól 1991-ig gazdaságvezető és házgondnok a Pannonhalmi Főapátságban.

1991-től az újrainduló tihanyi bencés közösség tagja lett; segédlelkész, és 22 éven keresztül plébánoshelyettes a Tihany Plébánián, majd tizenhárom évig alperjel a Tihanyi Bencés Apátságban.

A diákgenerációk legendás tanára és nevelője  2018 szeptemberében vonult nyugdíjba és 2023 januárjától a pannonhalmi Szent Adalbert Otthon lakója volt – adta hírül a Pannonhalmi Főapátság

„Papi hivatásában, oktató-nevelő munkájában, a közösségért végzett szolgálataiban kitűnt szorgalmával, munkabírásával, mély hitével, – fogalmaznak róla bencés rendtestvérei.