Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Homokpiramisok Abu-Dzabiban…de nem úgy, ahogy gondolnád!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

400 homokpiramis tűnt fel Abu-Dzabiban, ezek a fotók egyáltalán nem AI alkotta képek, pedig azt is gondolhattuk volna.

Jim Denevan ismert és elismert „tájművész”, vagyis olyan alkotó, aki egy vászon vagy éppen kőtömb helyett magát a nyílt teret formálja művészeti alkotássá. Ezek kivétel nélkül úgynevezett „pop-up” események, vagyis csak kis időre szervezett és kreált látványosságok. Legújabb dobását Abu-Dzabiban kell keresni és egészen 2024. január 30-ig tart majd az installáció, ami a „Self similar” vagyis Önmagához hasonló nevet kapta.

A Fahid-szigetre tervezte meg tájművészetét, ráadásul egy hídon átmenve lehet elérni és Denevan szándékosan úgy kalkulált, hogy maga a híd is illeszkedjen a látvány geometriájába. Az alkotás egy négyzetkilométeren terül el és 448 piramist tartalmaz, 19 gyűrűben. A legmagasabb pontja 27 méterre tör. Ráadásul este, sötétben is új értelmet kap különleges megvilágításával. A tájművészeti alkotás egyébiránt része a Manar névre hallgató művészeti fesztiválnak.

Érdemes a művész weboldalán megtekinteni az elmúlt idők nagyszabású projektjeit, melyek kivétel nélkül lenyűgöző látvánnyal bírnak. Hihetetlen ez a tervezés, kreativitás és persze kivitelezés is, nem győzünk betelni vele!

Denevan számos projektje között találunk például olyan éttermi élményt is (maga a művész végzett szakács!), ami egy jópofa vállalás: az Outstanding in the Field keretein belül szokatlan helyeken (pl: farmokon, hajódokkokon, sétálóutcákon, réteken, erdőkben) vacsoráznak együtt a résztvevők. Lehet, hogy akár az Abu-dzabiban található installációban is szerveznek egy vacsorát?