A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő.
A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség. Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda.
Győr-Moson-Sopron megyében általában havonta néhány esetben fordul elő, hogy a konyhában a tűzhelyen felejtik az ételt, ami kisebb tüzet okoz. A tulajdonosok legtöbbször észlelve a tüzet meg tudják fékezni a lángokat és csak utólag értesítik a tűzoltókat az esetről.
Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:
- A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
- Állítson be valami figyelmeztető jelzést – például felhúzott órát, telefonon figyelmeztetőt, mielőtt lejárna a sütési-főzési idő,
- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
- A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
- Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!
Egy körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!