Kivel nem történik meg, hogy elfelejti öntözni növényeit, vagy éppen pont túlöntözi? Mindenkivel előfordul! Ha Nálad is ez a helyzet, akkor figyelj! Házi praktikákkal ugyanis olyan lesz növényed, mintha frissen vásároltad volna az üzletben!

Vannak növények, melyeknek hervadó állapotukban elég, ha megöntözöd és erőre kapnak, azonban ha már régóta nem öntözted, akkor nem fog hatni. Az ellenkező példa, ha annyira szeretnéd táplálni, hogy akkor is öntözöd, ha nem kellene, így a növényed gyakorlatilag „belefullad” a vízbe és rothadásnak indul.

Kiszáradás

Jelei, hogy a föld összeáll a növény körül, elválik a cserép falától és száraz tapintású. A növény levelei ráncosak, kókadtak, súlyosabb esetben barnásra száradnak.

Túlöntözés

Jelei, hogy a föld vízszerűen csillog, nedves, a virág szintén kókadt, levelei barnulnak, töve is rothadásnak indulhat, ami szintén barna, vagy fekete színű lesz.

Készíts házilag tápanyagban dús öntöző vizet!

A következő hozzávalókat készítsd össze:

  • tojáshéj (1 tojás héja)
  • banánhéj (egy banán héja)
  • kávézacc (a zaccból egy lefőzött kávé adagjából származó mennyiség)

Elkészítés: tedd turmixgépbe, adj hozzá kevés vizet, és pépesítsd az egészet. Ha kész, adagold a készítményt a virág földjére, hogy nedvességgel és megannyi tápanyaggal láthassa azt el.

Fontos tudnod, hogy a kapott, vagy vásárolt növényed mennyi vizet szeret és milyen körülmények között tud megfelelően fejlődni. Ehhez megkérdezheted a kiválasztott bolt eladóját, vagy akár szakkönyveket olvashatsz hozzá, de manapság már az internet oldalain is rengeteg ismeretet találsz ezzel kapcsolatban.

Kép: gettyimages