Sok felnőtt és gyermek kedvence a mogyoróvaj, aminek ugyan számos jótékony hatása van, mégis érdemes vele mértéket tartani. A boltok polcain borsos áron kínált krém ráadásul sokszor hozzáadott cukrot és egyéb összetevőket is tartalmazhat. Éppen ezért most annak jártunk utána, mennyivel olcsóbb és egészségesebb, ha mi magunk készítjük otthon.
A mogyoróvaj olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek javíthatják a szívműködést, illetve a vércukorszintet. Bővelkedik fehérjében, gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, de nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz. Ha jól illesztjük be az étrendünkbe és a megfelelő alapanyagokkal kombináljuk, akkor értékes táplálék válhat belőle.
Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a szakemberek szerint annak ellenére, hogy kiváló tápanyagforrás, sok kalóriát és zsírt tartalmaz, így mérsékelten kell kanalaznunk belőle. Hogy miért érdemes akkor mégis fogyasztani? Miként tudjuk a legegészségesebb módon elkészíteni otthon? Ennek jártunk most utána.
A mogyoróvaj alapvetően földimogyoróból készül, amit masszává őrölnek, így válik kenhetővé. Akkor miért lehet káros? A szakértők óvatosságra intenek, hiszen a boltok polcain található termékekben a mogyorón kívül más hozzáadott anyagok is vannak, például: cukor, növényi olaj és transzzsír. Ez azért jelent gondot, mert a túl sok hozzáadott cukor és transzzsír különböző egészségügyi problémákat idézhet elő. Éppen ezért vásárláskor figyeljünk arra, mit tartalmaznak egyes termékek, ha tehetjük, keressük inkább a bio vagy mentes változatokat.
Készítsük inkább otthon
Ahogy említettük, érdemes odafigyelni vásárlás során, hogy milyen mogyorókrémet választunk, mivel a bolti termékek különböző hozzáadott összetevőket is tartalmaznak. Éppen ezért sokkal jobb, ha otthon készítjük el. Nem beszélve arról, hogy néhány deka mogyoró megvásárlása sem jelent nagy pénzkidobást. Hogy milyen egyszerű a házi mogyorókrém elkészítése, azt a következő recept is igazolja. Lássuk, mire lesz szükségünk!
Egyszerű mogyorókrém
Hozzávalók:
- 20 dkg földimogyoró
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál méz (vagy egyéb ízesítő tetszés szerint)
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A mogyorót, a sót és a mézet beletesszük egy turmix gépbe vagy aprító gépbe és alaposan összedolgozzuk (a mogyoró enged a saját olajosságából, így nem elég megvárni, míg apró darabokra darálja, hanem egy kicsit tovább dolgoztassuk a gépet, 3-5 percet). Ezután jöhet az olaj, majd dolgozzuk massza állagúvá, hogy egy kenhető krémet kapjunk. Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá sót, mézet vagy olajat, hogy számunkra megfelelő állagú és ízvilágú legyen. Ezután adagoljuk egy kis üveg tégelybe a kapott krémünket, így eltehetjük a maradékot későbbre is.
Csokis mogyorókrém
Hozzávalók:
- 100 g törökmogyoró
- 200 g tejcsokoládé
- 60 g kókuszolaj
- 60 g cukor
- 1 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés:
Pirítsuk meg a mogyorót egy serpenyőben, folyamatosan kavargassuk a szemeket, hogy ne égjenek le. Ezután jöhet a héjak letisztítása, ehhez érdemes konyharuhát használni. Csak dörzösljük össze a szemeket a konyhakendőben. A megtisztított szemeket robotgépben vagy turmixgépben kezdjük el aprítani, amíg pépes állagot nem vesz fel. Ezután jöhet a kókuszolaj egyharmad része. Ezután folytassuk tovább a pépesítést a gépben. Következő lépésként olvasszuk fel a csokoládét a cukorral és a kakaóval, végül jöhet hozzá a kókuszolaj kétharmad része. Öntsük össze a pépes mogyorót és a csokis krémet, majd ezt is dolgozzuk össze a gép segítségével. Ezután adagoljuk egy kis üveg tégelybe a kapott krémünket, így eltehetjük a maradékot későbbre is.