Te is érezted már azt, hogy a szokásosnál jobban letört, kedvetlenebb, fáradékonyabb vagy télen, mint az év más időszakaiban? Nem vagy vele egyedül!

Létező probléma

A szezonális depresszió jelenségét elismerik a pszichiáterek. A szezonális hangulatzavarban szenvedők azt tapasztalják, hogy tüneteik évről évre késő ősszel vagy a tél kezdetén jelentkeznek. A tünetek elmúlnak tavasszal, a naposabb időszak beköszöntével.

Tippjeink segítenek a téli mélabú leküzdésében, negatív gondolataid elterelésében, a stresszel való megküzdésben.

Fogyassz sok ásványi anyagot!

A kutatók szerint a depressziós emberek vérében kevés az omega-3 zsírsav, szemben a sok halat fogyasztó országok lakosaival, ahol sokkal kevesebb depressziós ember él. A szakemberek igazolták, hogy az omega-3 zsírsav fogyasztása hozzájárul a depresszió tüneteinek csökkentéséhez.

Táplálkozz egészségesen!

Közhely, de igaz, sőt több szakember megerősítette a táplálkozás hangulatot befolyásoló hatását. Téli mélabú ellen a vitamindús, színes ételek, zöldségek és gyümölcsök napi három-ötszöri fogyasztását javasolják. Ugyanilyen fontos a fehérjék és a teljes kiörlésű lisztből készült élelmiszerek beiktatása is az étrendbe.

Ne burkolózz sötétségbe!

Engedd be a fényt otthonodba és vedd körül magad napfényes színekkel pl. sárga színű kiegészítőkkel.

Irány a szabad levegő!

Használd ki a napfényes téli napokat és ha lehet, tartózkodj minél többet szabad levegőn. A testmozgás – legyen szó sétáról vagy téli sportról – kedvezően befolyásolja a hangulatodat: stresszoldó, hangulatjavító, erőnlétfokozó hatású.

 

Képek: pixabay.com