Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Így parkolhatnak a bérletesek januártól Győrben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat. 

A jövő év első munkanapjától, 2023. január másodikától igényelhetőek felszíni parkolásra jogosító bérletek a Győr-Szol Jókai utcai és Orgona utcai ügyfélszolgálati irodáiban vagy online a szolgáltató internetes oldaláról. Elektronikus úton lakossági bérlet vásárlására csak azoknak van lehetőségük, akik már rendelkeznek ilyen bérlettel, és adataikban nincs változás. Aki online kezdeményezi a vásárlást, az kizárólag az interneten keresztül fizethet és csak postai úton kaphatja meg a bérletét, írja közleményében a társaság.

Az elmúlt évhez hasonlóan a Győr-Szol Zrt. 2023. január 2-ától ismét biztosít online ügyintézési és fizetési lehetőséget azoknak az ügyfeleinek, akik már rendelkeznek érvényes lakossági parkolóbérlettel, és a bérlet igénylésekor közölt adataikban (lakhely, rendszám, stb.) nem történt változás. Az online módon történő bérletmegújítás további feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosának személye meg kell, hogy egyezzen az igénylő személyével. (Ha az igénylő nem azonos az ingatlan tulajdonosával, a tulajdonosnak továbbra is az ügyfélszolgálati irodában személyesen szükséges nyilatkoznia arról, hogy lemond a lakossági bérletigénylési jogosultságáról.) A 2022-ben kiadott lakossági parkolóbérletek 2023. január 20-ig érvényesek, hívja fel a figyelmet a Győr-Szol.

Az említett körbe tartozó bérlettulajdonosok, a társaság honlapjáról (www.gyorszol.hu) elérhető szolgáltatói ügyfélkapun keresztül juthatnak el a kitöltendő online nyomtatványhoz. Itt meg kell adniuk a szolgáltató által kért adataikat és a küldés gombra kattintva a nyomtatvány eljut a szolgáltatóhoz. A szolgáltató az adatok ellenőrzése után jelzi az igénylőnek, hogy jogosult-e a bérlet megvásárlására. Pozitív válasz esetén a SimplePay alkalmazás használatával online befizethető a bérlet díja. Az összeg beérkezését követően a bérlet kiállítása a díjfizetést követő két munkanap után történik meg.

A szolgáltató felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy az online igénylés elküldése és a bérlet postai úton történő kézbesítése között több nap is eltelhet. Így amennyiben az előző évi bérlet már érvényességét vesztette (a 2022-ben kiadott lakossági parkolóbérletek 2023. január 20-ig érvényesek), az átmeneti időszakban csak a parkolási díj megfizetésével jogosult megállni a felszíni parkolóhálózatban. Érdemes tehát az igénylést úgy időzíteni, hogy az új bérlet még 2023. január 20-a előtt megérkezzen.

Bérletvásárlásra természetesen egész évben van lehetőség. Amennyiben az igénylő adatai nem egyeznek meg a szolgáltató nyilvántartásával, vagy egyéb okból az elküldött kérelmet elutasítják, további egyeztetésre a Győr-Szol telefonos ügyfélszolgálatán vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodák valamelyikében van lehetőség. 

Idén már övezeti bérletet is lehet venni

Az idei év újdonsága, hogy lakossági parkolási bérlet mellett övezeti bérlet is vásárolható elektronikus úton. Övezeti bérletet bárki igényelhet, a vásárláshoz csak a bérlet árának megfizetésére van szükség (online vásárlás estén plusz postaköltség). Az övezeti bérletek online igényléséhez szükséges nyomtatvány ugyancsak a Győr-Szol Zrt. honlapjáról érhető el, 2023. január 2-ától.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy aki online kezdeményezi akár a lakossági akár az övezeti bérlet megvásárlását, az kizárólag az interneten keresztül fizethet és csak postai úton kaphatja meg a bérletét. Online igénylés esetén személyes fizetésre vagy személyes átvételre nincs lehetőség!   

Akik új bérletvásárlók, illetve akiknek adatiban változás történt, személyesen intézhetik a bérletvásárlást a Győr-Szol Zrt. Jókai utcai vagy Orgona utcai ügyfélszolgálati irodáiban. Az igényléshez szükséges információk, illetve nyomtatvány megtalálható a szolgáltató hivatalos honlapján.

Akik nem jogosultak kedvezményes lakossági bérlet igénybevételére, válthatnak rendszámhoz kötött, illetve a peremterületeken érvényes bérleteket, melyeknek díjai ugyancsak megtalálhatóak a www.gyorszol.hu internetes oldalon.

Változnak az övezetek is

A lakossági parkolási bérletek esetében a korábbi I-es és II-es övezet elválasztása megszűnt, a 2023-ban kiadott bérleteken már az I-II-es, összevont övezeti besorolás szerepel, így a jogosultak az I-es és II-es övezeten belül bárhol megállhatnak. A nem lakossági bérletek estében továbbra is érvényes az I-es és II-es övezet megkülönböztetése.

A III-as övezetet viszont a módosított önkormányzati rendelet felosztotta A, B, C és D jelű területekre, így mind a lakossági mind a nem lakossági bérletet vásárlók csak azokon a területeken jogosultak parkolni, amelyre a bérletük megjelölése szól.

A III/A. (Révfalu) övezetre érvényes lakossági parkolási bérletre jogosultak a Hédervári út – Kálóczy tér – Dózsa György rakpart – Báthory köz – Báthory utca – Damjanich utca – Rónay Jácint utca által határolt területen lakással rendelkező személyek, akik ezen területen belül jogosultak parkolni bérletükkel.

A III/B. (Sziget és Újváros) övezetre érvényes lakossági parkolási bérletre jogosultak a Rába folyó – Mosoni-Duna folyó – Jedlik Ányos híd – Radnóti Miklós utca – Simor János püspök tere – Botond utca – Ecet utca -Bercsényi liget – Burcsellás köz – Rába utca – Petőfi tér – Petőfi híd által határolt területen lakással rendelkező személyek, akik ezen területen parkolhatnak bérletükkel.

A III/C. (Nádorváros északi rész) övezetre érvényes lakossági parkolási bérletre jogosultak a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal – Újlak utca – Vasút utca – Honvéd utca – Kálvária utca – Galamb utca – Bem tér – Dr. Petz Lajos utca – Baross Gábor út – Szigethy Attila út páratlan oldala – Szabolcska Mihály utca – Mészáros Lőrinc utca – Tihanyi Árpád út által határolt területen, továbbá a Kálvária utca Galamb utca és Bakonyi út közötti szakaszán lakással rendelkező személyek, akik ezen területen belül  jogosultak parkolni bérletükkel.

A III/D. (Nádorváros déli rész és Adyváros) övezetre érvényes lakossági parkolási bérletre jogosultak a Szigethy Attila út páros oldala – Nagy Imre út – Vasvári Pál utca – Tihanyi Árpád út – Ifjúság körút – Kodály Zoltán utca által határolt területen, továbbá a Tihanyi Árpád út Vasvári Pál utca és Szauter Ferenc út közötti szakaszán lakással rendelkező személyek, akik ezen területen belül jogosultak parkolni bérletükkel.

A III. övezet bármely jelű (A, B, C, D) részére vásárolható nem lakossági bérlet is, azok területi lehatárolására ugyancsak a fentiek érvényesek, áll a Győr-Szol sajtóközleményében.