Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ennek hátterében az állhat, hogy az alacsony libidót az egészségtelen életmód vagy valamilyen rendellenesség idézi elő, ám a nők esetében ezt nem sikerült megállapítani.
Egy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tudósok úgy vélik, hogy kapcsolat van az alacsony szexuális vágy és a halál megnövekedett kockázata között a japán férfiak esetében.

Ám mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonnánk le, több dologról is érdemes szót ejteni, valamint a kutatás korlátairól sem szabad megfeledkezni, ugyanakkor az eredmények arra utalnak, hogy valamiféle összefüggés lehet a libidó és a hosszú élettartam között.
A Yamagata Egyetem kutatói közel 8500 férfi és 12 000 nő adatait elemezték ki, akik 40 év felettiek voltak, s ennek során felmérték az alanyok szexuális érdeklődésének szintjét, valamint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve más egészségügyi állapotok miatti halálozás kockázatát.
A japán nőknél nem észleltek ilyen összefüggéseket
Összességében azt találták, hogy mindegyik okhoz köthető halálozás veszélye nőtt azoknál a férfiaknál, akik alacsony szexuális érdeklődéssel rendelkeztek, s bár a nők majdnem kétszer gyakrabban számoltak be gyenge vágyról, náluk nem észleltek ilyen összefüggést.
A tudósok megjegyezték, ennek hátterében talán az állhat, hogy az alacsony libidót az egészségtelen életmód vagy valamilyen rendellenesség (gyulladás, gyenge immunrendszer, stb.) idézi elő, ám ennek ellentmond az, hogy a nők esetében ezt nem sikerült megállapítani.
Ahhoz, hogy erre vonatkozóan további információkra lehessen szert tenni, még több vizsgálatra lenne szükség, ám a szakértők ennek ellenére biztosra veszik, hogy a közegészség érdekében olyan kampányokat is lehetne indítani, amelyek a szexualitást támogatják.