Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Így vehető igénybe a gázárkedvezmény Győrben

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2022. szeptember 10-étől a többgenerációs családi házban élő családok rezsicsökkentett áron kaphatják a gázt. 

A kedvezményt azok a családi fogyasztói közösségek is igénybe vehetik, akik olyan – társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő – családi házban, ikerházban, osztatlan közös tulajdonú ingatlanban élnek, ahol legfeljebb négy lakás rendeltetési egység található, de csak egy közös gázórával rendelkezik, írja sajtóközleményében a Polgármesteri Hivatal. 

Tájékoztatásuk szerint a 2023. január 10-étől hatályos változások szerint a többi közt abban az esetben is érvényesíthető a kedvezmény, ha az önálló mérési pontot (felhasználási helyet) képező, a társasház alapító okirata szerinti albetéten belül több, de legfeljebb négy lakást alakítottak ki. További lényeges változás, hogy nem kell önálló bejárattal rendelkeznie a lakásoknak, illetve a lakások közötti átjárhatóság is megengedett. 

A lakásoknak azonban a továbbiakban is rendelkezniük kell az alábbi helyiségekkel:
–    a főzést, mosogatást és az étkezést lehetővé tévő helyiség,
–    a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot lehetővé tévő helyiség,
–    legalább egy nettó 8 m2 alapterületű lakószoba, de a nettó 30 m2 alapterületet meghaladó lakás esetében legalább egy nettó 16 m2 alapterületű lakószoba.

Mindezek mellett a lakásnak fűthetőnek kell lenniük, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.

Ahhoz, hogy az ilyen lakóegységek esetén külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a település jegyzőjétől, aki a dokumentumban mérési pontonként (felhasználási helyenként) állapítja meg az ingatlanon található lakás rendeltetési egységek számát. Ez az eljárás kérelemre indul, a jegyző a hatósági bizonyítványt 8 napon belül állítja ki fenti feltételek teljesülése esetén. 

A kérelem a www.gyor.hu oldalról letölthető, mely kitöltve személyesen, e-papíron, illetve postai úton Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Településfejlesztési és Városstratégiai Főosztályához a 9021 Győr, Városház tér 1. címre benyújtható. 

A kézhez kapott hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a földgázszolgáltatóhoz, amely a hatósági bizonyítvány és a hozzá kapcsolódó nyilatkozat beadását követő hónap elsejétől fogja biztosítani a kedvezményt.

A Polgármesteri Hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a korábbi kérelmet elutasították, azonban a fenti változásokkal már jogosulttá válnak a kedvezmény igénybevételére, úgy a hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem újbóli benyújtása szükséges.