Tokaji aszús kacsamájkrém rozmaringos házi brióssal
kacsamájkrém hozzávalói
1 kg pecsenye kacsamáj (vagy libamáj)
250 g kacsazsír + egy kevés zsír a tetejére
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl tokaji aszú
1 tk majoránna
1 mk kakukkfű
1 mk őrölt babérlevél
1 csipet szerecsendió
só, bors ízlés szerint
A házi rozmaringos briós hozzávalói
A kelttésztához:
600 g búzafinomliszt
30 g friss élesztő
3 dl tej
3 ek kristálycukor
½ dl olívaolaj
1 db tojás + 1 db tojássárgája
1 tk só
A töltelékhez:
100 g vaj
1 ek szárított, morzsolt rozmaring
2 ek olívaolaj
Pecsenye kacsamáj
Pecsenye kacsamáj
A tokaji aszús kacsamájkrém elkészítése
A májkrémünk elkészítése egyszerűbb, mint azt gondolnánk: olvasszuk fel a zsírt egy nagyobb serpenyőben, majd dinszteljük meg rajta a finomra aprított hagymát. Amikor a hagyma kész, tegyük a serpenyőbe a pecsenye kacsamájat és süssük őket mindkét oldalukon aranybarnára (a rozé vagy well done állapotot éppen érjük el, ennél tovább ne süssük feleslegesen) és ízesítsük a fentiekben felsorolt fűszerekkel.
Amikor a májat késznek ítéljük, öntsük rá a tokaji aszút, majd, ha a lé felforrt, zárjuk is el alatta a lángot. Öntsük a serpenyő egész tartalmát egy turmixgépbe, krémesítsük homogén állagúra, majd porciózzuk ki a májkrémünket előzőleg alaposan csírátlanított csatosüvegekbe. Ha egy részét el szeretnénk tenni későbbre, a májkrém tetejét simítsuk el, majd zárjuk le egy kevés olvasztott kacsazsírral – ez meggátolja, hogy a romlást okozó mikroorganizmusok érintkezzenek a májkrémmel, így az a hűtőben hetekig, hónapokig eláll.