Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Jeladós kecsegék úsznak a Dunában, ezt tegye, aki kifogja 

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dél-csehországi Egyetem LIFE Living Rivers projekt koordinátora az észak-dunántúli horgászok segítségét kéri. Jeladóval felszerelt kecsegéket telepítettek a Duna ezen szakaszán, aki ilyet fog, fotózza le és küldje be nekik. 

Egy kiterjedt és három évig tartó tudományos vizsgálat kezdődött a Duna szlovák-magyarországi szakaszán (beleértve a szigetközi és csallóközi Duna-szakaszt és a bősi vízlépcső üzemvízcsatornáját) 2024 áprilisában. A felmérés célja a vízáramlást kedvelő halfajok vándorlásának tanulmányozásával a dunai ökológiai folyosó átjárhatóságának értékelése. Ennek keretében ultrahangos jeladóval felszerelt kecsegéket engedtek a Dunába. A jeladóból érkező ultrahang impulzusokat a víz alatt elhelyezett vevőkészülékek érzékelik. Ezeket vízi építményekre és a Duna néhány áramló szakaszára telepítették. A kutatás célja, hogy minél több információt nyerjenek a kecsege Dunán belüli vándorlásáról. A folyamatos megfigyeléssel feltárhatóak a halak számára nem átjárható akadályok. Előfordulhat, hogy a magyarországi Duna-szakaszon is előkerülnek a jeladókkal felszerelt kecsegék, amelyek igen nagy távolságokat képesek megtenni a vándorlásuk során.  Az ultrahangot kibocsátó jeladókkal ellátott halak a mellúszó első sugara mögé helyezett fehér színű és számmal ellátott műanyag címkéről ismerhetőek fel. 

Bořek Drozd, a Dél-csehországi Egyetem LIFE Living Rivers projekt koordinátora azt kéri, ha valaki olyan jelölt halat fog, amelynek a mellúszójában fehér műanyag címke van, óvatosan bánon vele, helyezze lehetőleg halmatracra, vagy csak a vízen belül nyúljon hozzá. Vegye ki a horgot a szájából, és engedje vissza a Dunába. A jeladóval ellátott halak nagyon értékes, pótolhatatlan információforrást jelentenek.
Ha jellel ellátott kecsegét fognának, akkor kérik, hogy fényképezzék azt le a mellúszóján lévő címkével (a számmal együtt), majd óvatosan engedjék vissza a halat a folyóba. Küldjék el a címke számát, a fogás dátumát és helyét Dr. Borek Drozd e-mail címére: drozd@frov.jcu.cz, aki a Dél-csehországi Egyetem (České Budějovice) Halászati és Vízvédelmi Karának (FFPW USB) kutatója.
Az a horgász, aki információt küld a jeladóval ellátott kecsege felbukkanásáról, halas ajándékokat kap az egyetemtől.