Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kaktuszok ütötték fel a fejüket az Alföldön

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei hatalmas aszály eredménye, a csapadékhiánytól szenvedp földeken összesen 20-30 helyen, alig pár négyzetméteren az országban felütötték fejüket a kaktuszok. Jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra. – erről az idokep.hu számolt be.

A portálnak egy szakértő elmondta, bár nem a klímaváltozásnak tudható be a medvetalpkaktuszok magyarországi elterjedése, természetes ellenség hiányában jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat, melyek kevésbé ellenállók a rendkívüli (aszályos, forró) időjárásnak.

A kaktuszok felelőtlen kiültetéssel vagy zöldhulladék útján kerülnek a természetbe, irtásukra több alkalommal, több helyszínen is sor került. Reméljük Magyarországon még idejében sikerül megakadályozni a túlszaporodást, megelőzve a hasonló drasztikus esetek bekövetkezését!

Nyitókép: idokep.hu