Katolikus kulturális hetek lesznek októberben

Szent László-év megnyitója Győrben
Szent László-év megnyitója Győrben

Katolikus kulturális hetek lesznek októberben, az évente megrendezett országos programsorozat központi témája idén Szent László.

Forrás: MTI

A programsorozat részeként konferenciákon, kiállításokon, rendhagyó iskolai és óvodai foglalkozásokon, vetélkedőkön idézik fel a lovagkirály alakját.  A Győri Egyházmegyében október 12-én délután a Múzeumházban Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Levéltár főlevéltárosa tart előadást Győr – végállomás, a Szent László-herma története a közép- és koraújkorban címmel. Október 19-én délután Székely Zoltán művészettörténész, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója ad elő A lovagkirály alakváltozásai, Szent László a képzőművészetben címmel.

Pannonhalmán október 13-án délelőtt Ki volt Szent László? címmel vetítenek óvodásoknak. Ugyanezen a napon Ki volt Luther Márton? címmel zenés-bábos-verses interaktív előadást tart a Palinta társulat.

A Székesfehérvári Egyházmegyében október 10-én az egyházmegyei múzeumban nyílik meg a felújított Prohászka – Püspök az emberért című kiállítás. Az Esztergom-Budapesti Egyházmegye programjai között két zarándoklat szerepel, az egyik zarándokcsoport Horvátországban, a másik Erdélyben, Nagyváradon és Nagyszalontán keresi fel a Szent László-emlékhelyeket.

Hírszerkesztő