Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A házi vaj tápanyagokban gazdag, tele van tejfehérjékkel, A- és D-vitaminnal, valamint telített zsírokkal – amelyek mindegyike hozzájárul a csontok egészségéhez, miközben erősíti az immunrendszert. A rejtett transzzsírok és lebontott tápanyagok nélkül a házi vaj sokkal egészségesebb, mint a bolti vaj.
A sima vaj egy összetevőből áll, a tejszínhabból származó "szilárd anyagból". Ez elsőre furcsán hangzik, de elmagyarázzuk! Ha a tejszínt habveréssel, rázással vagy turmixolással kevergetni kezdjük, a szilárd anyag és a folyadék végül kettéválik, így kapjuk meg a vajat és az írót.

 

HÁZI VAJ TEJSZÍNBŐL
Mivel a vajban nincs más, mint tejzsír ez egy viszonylag egyszerű történet. Kizárólag habtejszín (minimum 30-35 százalékos zsírtartalmú) és türelem kell hozzá. Tejszín alatt mindig a tiszta habtejszínt értjük és soha ne keverjük össze a főzőtejszínnel, cukrászhabbal vagy más adalékanyagokat tartalmazó ipari termékekkel. Kulcsfontosságú, hogy a habtejszín hűtő hideg legyen, mert csak így tudjuk úgy felverni, hogy maximalizáljuk a nyereséget. 1 liter tejszínből 33-35 dkg vaj lesz, ha minden lépést pontosan betartunk.

HABTEJSZÍN FELVERÉSE
A habtejszínt a legjobb mindig egy szűk kancsóban felverni, ahogy már korábbi videókban mutattam nektek, de most nem látszana jól a folyamat, ezért egy nagyobb tálba öntöm. Közepes tempón verjük türelmesen, amíg összeesik a hab és összeáll benne a zsiradék. Néhány perc túlkeveréssel a tejszínhab széttöredezik, csomósodni kezd végül kicsapódik a tejzsír.

A HÁZI VAJ TÁROLÁSA
Az elkészítés után 1 hónapig tárolhatjuk a hűtőben. Ha nagyon jó áron tudtunk tejszínt venni és többet készítünk, akkor 20 dkg-os adagokban lefagyaszthatjuk és így hónapokig eltartható. Ugyanúgy használhatjuk minden recepthez, ahogy a boltban vásárolt márkázott vagy sima teavajat szoktuk.

ÍRÓ A VAJKÉSZÍTÉS MELLÉKTERMÉKE
A visszamaradt folyadékot írónak nevezzük és nyugodtan elhasználhatjuk olyan ételekhez, süteményekhez, amikbe tejszínt vagy zsírosabb tejet kevernénk. Pl. kelt tésztákba, krémlevesekbe, mártásokba, palacsinta vagy gofri tésztába egyszerűen tökéletes.

SÓS HÁZI VAJ KÉSZÍTÉSE
A só nem csak ízesíti, de tartósítja is a vajat. Közvetlenül az átmosás után érdemes hozzákeverni a finomszemű sót, mert a korábbi folyamatoknál még kimosódna belőle. A tiszta átmosott vaj elég hideg és merev a víztől. Érdemes egy tálban hagyni szobahőmérsékletűre melegedni és ekkor belekeverni a sót.