Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Kiállnak a szamarak jogaiért Santorinin!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szantorinin egy átlagos görög szigetnél is több a szamár és öszvér: a patások nem jókedvükből élnek a Kükládok vulkanikus szigetén: folyamatosan dolgoznak. Terheket cipelnek és turistákat szállítmányoznak a lépcsőkön. A PETA most kiáll a rossz körülmények között tartott állatok jogaiért.

Ha jártunk már az egyik legfestőibb szigeten, akkor tudhatjuk, hogy Szantorinin sok a „népviseletbe” öltöztetett öszvér és szamár, akik nemcsak látványosságok az utcákon, hanem valóságos taxikként működnek. Fekvéséből fakadóan a Oia és Fira városaiban például legfőképp gyalog lehet közlekedni, a lépcsőzetes-teraszos berendezkedés miatt. A tehetős turisták luxusszállásaikra gyalog, de inkább szamárháton jutnak el és nagy bőröndjeiket is az állatok cipelik fel a hotelekbe. Napjában sokszor teszik meg a fel-le utat a forró kőlépcsőkön, a turisták örömmel fotózkodnak a csacsikkal, akik igazából nagyon kemény és kicsit sem etikus munkát végeznek.

Pihenőidejük sincs sok, éjszaka sem ejtőzhetnek, ugyanis olyankor a szemetet szállítják, hogy reggelre makulátlanok lehessenek az utcák. A PETA németországi szervezetegysége 2022 nyári képek segítségével göngyölítette fel a szantorini szamarak és öszvérek hányatott sorsát: húsukba vájó hevederekkel, kevés vízzel, sebes lábakkal, saját testsúlyukat jócskán meghaladó szállítmányokkal közlekednek.

2018-ban a szervezet papíron elért már egy törvénymódosítást a görög Vidékfejlesztési Minisztériumnál, jelesen, hogy a 100 kilónál nehezebb turisták nem ülhetnek szamárra. Ez a követelés azonban a további szezonokban készített fotók alapján nem teljesült, ugyanúgy járatták az állatokat 100 kilós szállított súlyt meghaladva is. A PETA ezért büntetőfeljelentést tett a hatóságoknál. Az új követelések értelmében egész Görögországban be kell szüntetni a szamár- és öszvérdolgoztatást, az állatok kizsákmányolását.

Honlapjukon a következő kérést címezték az utazókhoz:

„Amikor lefoglalja következő nyaralását, kérjük, hagyja ki a programból a szamárlovaglást és az egyéb kegyetlen állatokkal kapcsolatos élményeket. Ha felkérnek arra, hogy vegyen részt egy olyan tevékenységben, amely az állatkínzásból profitál a nyaralás során, kérjük, mondja el a szervezőknek, hogy nem hajlandó részt venni, mert senki sem érdemli meg, hogy szenvedjen a szórakozásért. Kérje meg őket, hogy a jövőben ne kínáljanak ilyen tevékenységeket. Kérjük, segítsen fenntartani a nyomást a görög kormányra, hogy méltó módon tartsák az állatokat, és hagyják abba a bántalmazó szamár- és öszvér-taxizás engedélyezését Szantorinin.”