Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az aszályos időszakban sajnos a kertünk inkább egy sivataghoz hasonlít, nem pedig egy gyönyörű oázishoz Azonban vannak olyan növények, amelyek kifejezetten jól bírják a száraz, kevés csapadékkal járó időszakokat is. Mi 3 gyönyörű virágra is ráakadtunk, amelyek kevés öntözés mellett is igazán széppé teszik a kertet.

Kokárdavirág

A kokárdavirág, vagy más néven a gaillardia régen minden kiskertben megtalálható volt, hiszen júniustól egészen szeptemberig gyönyörködhetünk benne. Manapság sajnos már kevés kertben láthatjuk, pedig szépsége igazán magával ragadó, és túl sok törődést sem igényel. Ha a magról történő vetés mellett döntünk, válasszunk számára jó vízáteresztő képességű talajt. Bár a kokárdavirág jól tűri a szárazságot, az ültetést követően rendszeresen gondoskodni kell az öntözéséről, hiszen csakis nyirkos földben lesznek képesek a magok csírázni. Azonban, amikor előbújnak a kis növények, már csökkenteni kell az öntözés gyakoriságát, ezzel garantálva, hogy minél tovább legyen képes virágba borulni a növény. Nagyon fontos, hogy a kert melyik részébe ültetjük a kokárdavirágot, hiszen nagyon kedveli a napos fekvést. A túlzott nyári meleg meg sem kottyan neki, és szépsége folyamatosan kertünkbe fogja vonzani a pillangókat. Semmi esetre se öntözzük túl, azonban kiszáradni se hagyjuk. A pangó vizet nagyon rosszul viseli, így ügyeljünk a mértékletes öntözésére.

Pillangóvirág

A pillangóvirág is az őszirózsafélék családjába tartozik. Az Egyesült Államok déli részein és Mexikóban őshonos, egynyári dísznövény. Csodás virágai karcsú szárak tetején ülnek. Ezen kívül igazán kevés igényt támaszt felénk, így nagyon könnyen gondozható. Alacsony fajtái kiváló talajtakaró növények, azonban magasabb társai kiválóan mutatnak a virágágyásban is. Kevés öntözésre van szüksége, és nagyon imádja a napfényt és a meleget. Még a tápanyagban szegényebb talajon is kiválóan megél. Magjait márciusban vessük el cserépbe, majd májusban, amikor már nem jönnek fagyok, mehet is ki a kertbe. A pillangóvirág a laza, jó vízáteresztő képességű talajt, és a sok napfényt kedveli. Teleltetésre szoruló növény, ezért célszerű cserépben kiültetni, hogy az ősz végén könnyedén védett helyre vihessük. A teleltetése alatt sem igényel különösebb törődést, sőt, locsolást sem, csak igazán nagyon ritkán. Ha folyamatosan gondoskodunk az elnyílt virágok eltávolításáról, azáltal újabb virágok meghozatalára serkentjük.

Levendula

A levendula igazi három az egyben: egyszerre dísz-, fűszer- és gyógynövény, így minden szempontból érdemes helyet adni neki a kertünkben. Túl sok törődést sem igényel, hiszen jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodni kell a vízellátásáról. Ha nincs kertünk, akár balkonládában is tarthatjuk, azonban így több öntözésre van szüksége, mint kerti társainak.