Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kisebb közfelháborodást okozott a Netflix új történelmi dokumentumsorozatának, az Afrika királynőinek előzetese, mert Kleopátrát, az ókori világ talán legismertebb uralkodónőjét egy fekete bőrű színésznő alakítja benne.

Záhi Havássz,egyiptomi régész, egyiptológus és korábbi régiségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „az egész hazugság, hisz Kelopátra görög származású volt, vagyis szőke és világos bőrű, nem pedig fekete”, a Netflix pedig „csak zűrzavart kelt azzal, hogy az egyiptomi civilizáció állítólagos fekete gyökereiről hamis és megtévesztő információkat terjeszt”,  egy egyiptomi ügyvéd pedig be is perelte a streamingóriást, amely szerinte az „afrocentrizmust erőlteti” , és az „egyiptomi identitás eltorzítását és eltörlését célozza”.

Tina Gharavi, a Kleopátra-sorozat rendezője így reagált a kritikákra: 

„Iránban születtem, perzsa vagyok, és Kleopátra örökségét egyszerre tulajdonították a görögöknek, a makedónoknak és a perzsáknak. Az ismert tények szerint makedón görög családja – a ptolemaioszi vonal – a nyugat-afrikai Szeleukida dinasztiával házasodott, és 300 évig Egyiptomban élt. Kleopátra nyolc generációra volt ezektől a ptolemaioszi ősöktől, ami némileg valószínűtlenné teszi, hogy fehér bőrű legyen. 300 év elteltével biztosan állíthatjuk, hogy Kleopátra egyiptomi volt.”

Kleopátra külsejét illetően többé-kevésbé pontos információkkal rendelkezünk. Először is, ahogy a fentebb is idézett Záhi Havássz nyilatkozta, Egyiptom utolsó királynője valóban görög-makedón származású volt, a nagy múltú Ptolemaiosz-dinasztia (vagy Ptolemaida-dinasztia) sarja, Nagy Sándor egyik hadvezérének, Ptolemaiosz Szótérnak egyenes ági leszármazottja. A dinasztia legendásan beltenyésztett volt, a férfiak rendszerint saját testvéreiket és unokatestvéreiket vették feleségül, és ritkán házasodtak kívülállókkal; ha mégis, akkor többnyire más görög királyi családokból választottak maguknak párt. Ami azt illeti, Kleopátra egyetlen ismert nem teljesen görög őse a Kr. e. 2. században uralkodó I. Kleopátra Szüra volt, akinek az ereiben némi szogda és perzsa vér is csörgedezett (lötyögött).

 

Vagyis a Ptolemaiosz-dinasztia  ennél már nem is lehetett volna görögebb; noha a család tagjai egyiptomi alattvalóik előtt fáraókként pózoltak, kulturális értelemben mindvégig megmaradtak görögnek. Görögül beszéltek, görög stílusú érméket vertek, görög értelmiségiekkel vették körül magukat, görög neveket adtak utódaiknak, görög stílusú portrékat készíttettek magukról, és legitimitásukat a Nagy Sándorral való kapcsolatukra vezették vissza. Bár Kleopátra – egyebek mellett – egyiptomi nyelven is kiválóan megtanult, hivatalos ügyeit ugyancsak görögül intézte. Abban is hűen követte a családi hagyományokat, hogy a saját fivéreivel házasodott össze (persze nem egyszerre).

Szóval Kleopátra görög volt, ezt megnyugtatóan tisztáztuk. Na, de hogy nézett ki? Mivel korabeli – azaz a királynő életében készült, többé-kevésbé hitelesként elfogadott – ábrázolásokban nincs hiány, ezt a kérdést elég könnyedén meg tudjuk válaszolni. Hát, így:

Előkelő, finom – és fogalmazzunk úgy: mediterrán típusú – arcvonások, karakteres orr (már ahol megmaradt), markáns áll és gondosan beállított konty, amely még véletlenül sem emlékeztet az ún. Kleopátra-frizurára. Persze, ezek ún. hivatalos portrék, vagyis valamennyire bizonyára idealizáltak, de azért a valóságtól nyilván nem szakadtak el teljesen. Kleopátra portréja korabeli pénzérméken is szerepel, de hát ezek művészi értéke azért minimum megkérdőjelezhető, az ábrázolás meg eléggé karikatúraszerű.