Kókuszvízből készül az alternatív ruha anyag!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A viszkózgyártás összefüggésében az élelmiszer-pazarlás a nagyüzemi, ipari élelmiszer-feldolgozás melléktermékeit, például a gyümölcshéjat vagy a sörfőzés maradványait jelenti.

Az ausztrál Nanollose cég Nullarbor rostja a kókuszvízből, a kókuszdió-feldolgozás melléktermékéből származó viszkózt állít elő.

A Nanollose ügyvezető elnöke, Wayne Best szerint a vállalat „elméletileg különféle élelmiszer-hulladékok egész halomát használhatja fel” cellulóz előállítására viszkózműselyemhez, amennyiben a hulladék cukrot tartalmaz.

A textilnek hasonló a tapintása, mint egy könnyű lyocellnek vagy bambusznak. 
A cellulóz előállításához baktériumokat adnak a kókuszvízhez, ami beindítja a joghurtkészítéshez hasonló fermentációs folyamatot. „A baktériumok a cukrokat cellulózzá alakítják, és ezáltal saját hőt termelnek” – mondja Best.

A cellulózt viszkózus anyaggá alakítják, amelyet fonókon keresztül nyomnak át, hogy áttetsző fonalat kapjanak, amely a lyocellben használt vágott rost.

Valerie Langer, a Canopy stratégája szerint, mivel a folyamat nagyon kevés földet, vizet vagy energiát igényel, és a termelési ciklus mindössze 18 nap, a kapacitás óriási. Ez különbözik az egyéb élelmiszer-hulladék alapanyagoktól, például a narancshéjtól, amelynek méretkorlátai vannak – a héjat le kell hűteni, nehogy megpenészedjen.

"Valójában több rostot kaphat hektáronként a növekvő mikrobiális cellulózból, mint a fákból, mert az évek helyett hetek alatt nő" – mondja.

Míg a Best szerint a kókuszdióhulladék felhasználásával készült „kis számú ruhadarab” elérhető lesz az év végéig. A Nanollose 2022 végén bizonyította koncepcióját azzal, hogy megalkotta első hordható tárgyát – egy pulóvert. A londoni expón kiállított anyag puha, vékony és nagyon rugalmas. Hasonló érzést nyújt, mint egy könnyű lyocell vagy bambusz ruha, amelyet jó a bőrhöz közel hordani, mint a fehérneműt vagy edzőruhát. De hiányzik belőle a takaró funkció és a sűrűn szövöttség, ami alkalmassá tenné más ruhadarabokhoz, például blúzokhoz vagy nadrágokhoz.

Mivel az eljárás az élelmiszer-hulladék más formáira is alkalmazható, a Nanollose Indonéziát keresi, hogy kereskedelmi mennyiségű Nullarbor-rostot gyártson, és az élelmiszer-hulladék körül egy ellátási láncot és ökoszisztémát alakítson ki.