Kormányinfó: 3 millió beoltott ember után jöhet az újabb enyhítés

Csütörtökön délelőtt a Kormányinfón ismertették, a szerdai kormányülésen született döntéseket.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a tegnapi kományülésen értékelték az oltásokat. Ezzel kapcsolatban hozzátette, már több mint 2,6 millió ember kapta meg legalább az első oltást, és több mint egymillióan a másodikat is. A miniszter hozzátette,bízik abban, hogy az oltottak számát még ebben a hónapban négymillió felé lehet vinni.

Gulyás Gergely elmondta, a tegnapi napon életbe lépetek az új járványügyi szabályok, ezek szerint elkezdődött a fokozatos nyitás Magyarországon.

A miniszter elmondta, április 19-én áll vissza az oktatás megszokott rendje.

A nyitás következő lépcsője akkor jöhet, ha elérjük a 3 millió beoltottat, ennél a számnál dönt a kormány az újraindítás újabb lépéseiről. Ez öt-hat napon belül bekövetkezhet. – tette hozzá a miniszter.

A bértámogatások kapcsán elhangzott, a támogatás április egészére megilleti az érintett ágazatokat. 69 milliárdos igény érkezett eddig, és ebből 66,5 milliárd forintot megítéltek, és majdnem 66 milliárdot már ki is fizettek.

A 65 év feletti regisztráltak 86-87 %-át már beoltottak – mondta a miniszter. Hozzátette, a jenlegi regisztrációs igényeket még ebben a hónapban ki tudják elégíteni .

Az Astrazeneca kapcsán azt mondta a miniszter, hogy az uniós gyógyszerügynökség szerint is megbízható a vakcina.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón elmondta, elindul a vállalkozás újraindítás program a falvakban. Első körben egy 25 milliárdos keretösszeg áll majd rendelkezésre a 10 fő alatti vállalkozások számára – tette hozzá. A pályázat feltétele, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell a vállalkozásnak.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, a harmadik hullám csúcsán túl vagyunk. Április végig a teraszokra majd ki lehet ülni, főleg akkor, ha az oltási program ilyen jól halad – tette hozzá. A fitnesztermek nem nyithatnak ki – mondta egy másik kérdésre. A kormány még nem döntött a védettségi igazolványról, de a sporteseményeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni – mondta egy másik kérdésre.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő