Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Kutatók Éjszakája a Széchenyi Egyetemen

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén is megrendezik a már hagyománynak számító és évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kutatók Éjszakáját, amelyet Győrben a Széchenyi István Egyetem szervez.

Az egyetem második alkalommal vesz részt a több mint húsz európai uniós országban egyidejűleg rendezett  látványos, a tudományos kutatást népszerűsítő eseményen. A programok között szerepel az aulában  a Zene és tánc “tudományos” zenekarral program,  a „Kiállítás és játszóház” keretében három ismert győri képzőművész  játszóházban fogadják az érdeklődő gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket.

Papírból, tésztából készíthetnek hidat gyerekek és felnőttek, majd több kategóriában terheléspróbán is vizsgálják és díjazzák a versenyzők alkotásait. Emellett kibertechnikai és robottechnikai bemutatókkal és színes izgalmas előadásokkal is készülnek a szakemberek.

Az egyetemi hangversenyteremben a Fizika és Kémia Tanszék professzorainak közreműködésével négy fontos természettudományi tényt fedezhetünk fel újra. Megtudhatjuk, hogyan vélekedtek a tudósok a történelem során a Föld mozgásáról, s a beszélgetés alatt a fizikus kutatók rekonstruálják Léon Foucault ingakísérletét a Föld forgásáról. A mai elemek működését két olasz tudós, Luigi Galvani és Alessandro Volta felfedezései alapján ismertetik meg a győri egyetem kutatói. Az éjszakai égboltnézés az Aranyparton, a Mosoni Duna kollégium mögötti részén lesz.

A programokról részletesen a www.kutatokejszakaja.hu oldalon tájékozódhatunk.

Forrás: www.gyor.hu