Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges zenei és tánc produkciókkal, gasztronómiai érdekességekkel, borkóstolóval és kézműves vásárral várják idén is az érdeklődőket a mecséri Duna parton a XIX. Ladikos Fesztiválra június 15-én. Az idei Ladikos kiemelt fellépője az idén 50. évfordulóját ünneplő Kossuth-díjas VUJICSICS EGYÜTTES. Az igazi „Ladikos hangulatot” a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó- és képzőmű-vészeti előadások, kézműves foglalkozások, gasztronómiai különlegességek, bor- és pálinkakóstolók teremtik meg idén is. 

Az idei fesztiválunk a jövő évi 20. jubileumi előtti, azaz 19 éves, de idén sem maradunk jubilálás nélkül – mondta el Henics Tamás, a Ladikos Fesztivál megálmodója és főszervezője. 

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a magyarországi dél-szláv népzenei hagyományok legkiválóbb ápolója és tolmácsolója, a Kossuth-díjas VUJICSICS EGYÜTTES. A Ladikos Fesztivál visszatérő vendégei, szoros baráti kapcsolatot ápolunk velük. Nem csoda, hogy az idei fesztivál „tambura hangsúlyos” lesz. Itt lesz a mára ugyancsak világhírnévre szert tett, és nem utolsó sorban a Vujicsicshoz családi és mester-tanítvány szálakkal kötődő SÖNDÖRGŐ, a bácskai tambura és vonós zenét megszólaltató Fokos Zenekar, illetve a magyarországi burgenlandi horvátság képviseletében a Szentpéterfai horvát tánccsoport és tamburazenekar is. 

Ágoston Béla érkezik a HUNGARIANO Lírai Tömörülés nevű formációjával, valamint a Migueu Montanaro oxcitán trubadúr Móser Ádámmal kiegészülve. Egy csodás énekegyüttes, a DALINDA is fellép, különleges Kárpát-medencei dalfonatot szőve körénk. A londoni székhelyű Yek Duj formáció a Balkán cigány, román és az e köré vegyülő etnikumok varázslatos zenei világát idézik meg. Külön öröm, hogy az erdélyi Kalotaszegről egy népes csapat (Csűrös és Telázsi) zenél majd a Cserók Táncegyüttes talpa alá. A Cserók és az ifjabb generációs Aranymálinkó tánccso-port mesterei ugyancsak régóta visszatérő vendégeink, Muszka Ilona és György mérai születésű, győrszentiváni táncpedagógusok és táncművészek tanítványai.

Egy különleges formáció, a ZOORD is a Ladikos vendége lesz idén, szerteágazó, népzenei ihletésű, mégis formabontó muzsikájukkal. A program minden bizonnyal egyik legszélesebb repertoárral érkező, nagyszerű zenészeket felvonultató és nagyon várt fellépője lesz az ERDÖFÜ, Boka Gábor népszerű színházi produkciója idén Savanyó Jóska, az utolsó bakonyi betyár történetét idézi fel a Szentgáli Alkalmi Színtársulat közreműködésével. A színészek maguk is táncosok (Szűrös Táncegyüttes), így a Jurta Zenekar koncertje keretében a nagyszínpadon is tiszteletüket teszik.

Évek óta hagyomány, hogy a csodás akusztikájú, mecséri Magyarok Nagyasszonya templom is otthont ad egy meghitt koncertnek. Ezúttal a Harp-Agon Zenei Társulás ad ír-kelta ihletésű meghitt műsort. Végül, nem feledkezhetünk meg Mecsér lelkes fellépőiről sem, a kezdetek óta bemutatkozó óvodás és kisiskolás tánccsoportról, illetve az immár harmadik éve bemutatkozó és egyre épülő Mecséri Vegyeskar és Zeneműhely produkcióiról sem.

Különleges helyszínünk immár harmadik éve Mecsér egyik legrégibb gazdasági épülete, a Kovács-Simon Pajta is, ahol előadások, filmvetítések, kézműves foglalkozások és képzőművészeti kiállítás várja az érdeklődőket. A Ladikos Fesztivál közönsége tudja, hogy különleges hangulatú rendezvény ez, nem csupán a helyszín varázsa, de a szokásos gasztronómiai élményt, kézműves kirakodóvásárt, borkóstolót, folk kocsmát is magába foglaló kavalkád miatt is.

Találkozzunk minél többen június 15-én Mecséren, a XIX. Ladikos Fesztiválon!
A program sikeréhez nagymértékben hozzájárulnak a segítő kezet nyújtó helyi cégek és vállalkozások. Mecsér Önkormányzatának támogatása mellett, kiemelt támogató évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft, a helyi Jáger és Társa Kft, a Forrás Üzletlánc, illetve a Varga ABC is, de immár évek óta támogatók között szere-pelnek a fesztivál távolabbi és közeli szponzorai, mint az Iconomix, a HMTI Bt, a KMA Technik vagy a Szigetköz Lelke Pálinka Manufaktúra is. A fesztivál kiadványa-inak tervezését Klebercz Gábor és grafikai stúdiója végzi, kivitelezésüket a győri Va-rázsceruza BT vállalta.

További információ: www.ladikosfesztival.hu
Fotó: VUJICSICS együttes oldala