Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Legendás balettművész költözött az égi társulatba: meghalt Kaszás Ildikó

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győri Balett is sokat köszönhet Kaszás Ildikónak, aki életének 84. évében hunyt el. A budapesti születésű balettmester még tavaly is aktívan dolgozott. Ő vezette a Spartacus próbáit, amit 2023-ban újított fel a Magyar Állami Operaház.

Kaszás Ildikó a legendás koreográfus, Seregi László állandó asszisztense és betanító balettmestere volt. Halálának híre a Győri Balett korábbi igazgatóját is lesújtotta. Kiss János a Győri Híreknek elmondta, az Operaházban látta előszőr Kaszás Ildikót, aki „hihetetlen erős karakter, személyiség volt.” Kapcsolatuk hosszú évekre nyúlik vissza, rendszeresen hívták egymást telefonon. Legutóbb újév után. „Megelőzött engem, és nagyon szégyelltem magam, amikor felhívott, hogy Janikám, mert mindig azt mondta, Janikám, boldog új évet” – idézte fel Kiss János. Hozzátette: „Beszélgettünk, hogy melyik darabot fogja elkezdeni az Operában. Nagyon-nagyon fájdalmas. Szerintem az egész magyar táncéletnek meg akik Seregin nőttek fel.”

A Győri Balett volt igazgatója elmondta, nemcsak neki, hanem a társulatnak is van kötődése Kaszás Ildikóhoz. „Kaszás Anni, aki a drága testvére Ildikónak, ő pedig a Győri Balettnek volt pár éven keresztül a balett-titkára. Nagyon sokat járt le az Annit meglátogatni. Bakonyban élt a testvérével, akit nagyon-nagyon szeretek. Neki is hihetetlen nagy fájdalom lehet. Annyira csupaszív ember volt, és annyira imádta a táncosokat, hogy azt nem lehet elmondani. Azt hiszem, hogy nagyon sokat köszönhet a táncot szerető közönség Kaszás Ildikónak” – fogalmazott Kiss János.

Kaszás Ildikót a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti. 

Fotó: Opera.hu