Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A spanyol Vueling légitársaság már jó néhány reptérre telepítette a biometrikus azonosítást, arc-szkennelési alapon.

Hát ide is eljutottunk már: ha valaki a Vueling légitársasággal utazik például Barcelonából, Madridból, vagy a Baleár-szigetek egyikéről, már nem feltétlenül kell útlevelet vagy személyi igazolványt magával vinnie.

Nagyon úgy tűnik, hogy az arcfelismeréses adatfelvétel lesz a közeljövő megoldása, ha azonosításra kerül a sor, viszont a spanyol légitársaság már most szoktatja az utasait ehhez az egyszerűsített procedúrához. Természetesen nem kötelező ez a módszer, de már élhetnek vele az utasaik. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy se személyazonosítót, se beszállókártyát ne kelljen elővenni, ezzel együtt a sorban állást is kiküszöbölik.

A jelenlegi tesztüzemben minden Vueling-utasnak csak egyetlen egyszer kell regisztrálnia a biometrikus rendszerbe. Agy applikációs becsekkolás után már a következő út is mehet teljesen papírmentesen, hiszen már csak az arcfelismerővel kell szkennelni az adott utas személyazonosságát. Utána már egyetlen kapunál, ellenőrzésnél sem kell előhúzni semmit, szabad az út.

Ezzel a megoldással a légitársaság a világn először mutatja meg utasainak, hogy miként lehet a legkényelmesebben, stresszmentesen utazni.