M85 kisajátítás

kisajátítás

Legtöbbször vesztesként élik meg az állami beruházással érintett földterületük kisajátítását a lakosok. Így van ez Sopronban is!

Az állami beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (Nif Zrt.) az M85-ös gyorsforgalmi út megépítéséhez több értékes soproni magáningatlant áron alul szeretne megszerezni.

A kisajátításban érintettek azért jutottak erre a következtetésre, mert a hivatal kivételesen nem az állami cégnek készített értékbecslést fogadta el, hanem egy másikat, és az abban szereplő magasabb összeg kifizetését találta indokoltnak. Emiatt a Nif Zrt. beperelte a megyei kormányhivatalt, és kéri a közigazgatási határozat felülvizsgálatát.

Az állami cég az útépítés miatt egy harminc hektáros területből több mint három hektár kisajátítását indította el. Ez három tulajdonost érint, eltérő arányban. A Nif Zrt. az egyik kisajátított terület gazdájának négyzetméterenként mindössze 1200 forintot kínált, amit a tulajdonosok nem fogadtak el. Mivel a felek között nem jött létre megállapodás, a kormányhivatal elindította a kisajátítási eljárást, ennek keretében minden tulajdonos új értékbecslő kijelölését kérheti, 100 ezer forint szakértői díj ellenében. Az érintettek többségének sajnos nincs ennyi pénze, és aki így jár, annak lezárják az ügyét. Ám aki kifizeti a díjat, az sem biztos, hogy jobban jár.

– Idestova két éve kiemelt beruházás az M85-ös, azóta az építtető rendelkezhet az ingatlannal. Pénzt eddig mégsem láttunk, most viszont a kisajátított terület egyik részéért fizettek – mondta Edit, a nemzetközi ingatlanszakértő, aki, mert érintett, nem kívánt teljes névvel szerepelni. A megismételt értékbecslés szerencsére eredményt hozott, négyzetméterenként 4000 forintot állapított meg a szakértő, ami a tulajdonosoknak is megfelelt, és a kormányhivatal is jóváhagyta. Sajnos, hiába reménykedtünk abban, hogy ezzel vége lesz az ügynek, mert a Nif Zrt. sokallja az összeget, és megtámadta a határozatot. Amennyiben a pert is megnyeri a hivatal ellen, akkor a pénzt vissza kell fizetni – tette hozzá a telektulajdonos.

Forrás: Népszava

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó