Ma van az Egészség Világnapja

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a WHO Egészséges Városok program keretében, minden évben az Egészség-Piac lakossági egészségmegőrző programsorozattal kapcsolódik az Egészség Világnaphoz. 25 év után először, a veszélyhelyzet miatt nem áprilisban, hanem ősszel tartják meg 12 városrészben a rendezvényeket.

Április 7. az Egészség Világnapja, amikor az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO 1949-ben történt megalakulását ünnepeljük. Ebből az alkalomból a WHO minden évben egy népegészségügyi szempontból jelentős témát ajánl a figyelem középpontjába. Az idei év témája a XI. században nem volt még annyira jelentős, mint épp most, a koronavírus világjárvány idején.

A WHO Közgyűlése 2020-at az „Ápolók és szülésznők nemzetközi évének” nyilvánította, amely egyben a 2020-as Egészség Világnap témája is. Az idei világnap témájáról bővebben a WHO csatolt közleményében olvashattok.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere úgy fogalmazott: “Az Egészség Világnap ma még többet jelent számunkra, mint bármikor. Ma, amikor a világ egy emberként fog össze a járvány megfékezéséért. Ma, amikor az egészségért, az életért folytatott harc a kórházakban is rendkívüli körülmények között zajlik. Ilyen körülmények között dolgoznak nap, mint nap fáradhatatlanul az ápolók, és az édesanyák legfőbb támaszaként a szülésznők is. Munkájuk felbecsülhetetlen, ezért ott kell, hogy álljunk mögöttük mindannyian, hiszen ők azok, akik naponta kockáztatják életüket az egészségünk megóvásáért.”A polgármester hozzátette, Most azzal tehetünk a legtöbbet egészségünkért és az egészségügyi dolgozókért, ha még a Húsvét és a jó idő ellenére is otthon maradunk, betartjuk a higiénés szabályokat, és szűk családi körben ünneplünk.”

 

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő