Már nem csak pihenni érdemes Dubajban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A dubaji sebészek reménykednek, hogy visszacsábíthatják a virágzó hajátültetési turizmus piacának egy részét Isztambulból, amely továbbra is a hajbeültetések és egyéb kozmetikai eljárások fő célpontja.

Egy precíziós, hajátültető robotot állítottak működésbe 500 ezer dollárból (közel 182 millió forint). A mesterséges intelligencia segítségével csökkenti a költségeket és javítja a sikerességi arányt.

"Jelentős előrelépések történtek a mesterséges intelligencia és a robotika modern hajbeültetési módszerekbe való integrálása terén, növelve a pontosságot az egész folyamat során" – mondta Dr. Sanjay Parashar, a Scientific Emirates Plasztikai Sebészeti Társaság elnöke, aki a mesterséges intelligencia által működtetett robotot használja.

  • Parancsot adunk a robotnak, hogy kezdje el a fej pásztázását, így minden szögből elkezdi nézni a hajat, majd elkezdi eltávolítani.
  • A robot egy óra alatt körülbelül 1000 szőrtüszőt képes eltávolítani, ami elég gyors, és kiküszöböli az emberi tényezőket, úgymint a fáradtság és az emberi hibák.
  • Az egészséges tüszők megcélzásának nagyobb pontossága hozzájárul a hosszabb ideig tartó eredményekhez és a magasabb sikerarányokhoz

Dr. Sanjay Parashar robotátültető géppel a dubai Cocoona klinikán. Pawan Singh / The National

Ezután átvizsgálja a fej elülső részét, és megnézi, milyen szögben és mélységben kell nőnie a hajnak.

Nem okoz semmilyen traumát, kényelmetlenséget vagy duzzanatot a betegnek.

Két évvel ezelőtt valakinek körülbelül 10 000 dollárjába került egy tisztességes hajátültetés.

De most körülbelül 4000 dollárért meg lehet valósítani."

3D modellezés

Az eljárás előtt egy 3D-s modellt készítenek, amely megmutatja a betegeknek, hogyan fog kinézni a hajuk a műtét után.

Lehetőséget ad a hajvonaluk testreszabására, és elkerüli a meglévő egészséges haj károsodását, lehetővé téve az új hajszálak egyenletes eloszlását a gyorsabb felépülés és a természetesebb hatás érdekében.

A gép eltávolítja a szőrtüszőket a fej hátuljáról, így azokat le lehet szedni és máshol kopasz foltokra helyezni.

Dr. Parashar szerint a transzplantációs költségeknek továbbra is csökkenniük kell, ahogy a technológia egyre szélesebb körben elterjed.

"Sok esetben a költségek és a biztonság előnyei az Egyesült Arab Emírségekben történő helyi kezelés mellett jelentősen meghaladják a megfizethetőbb külföldi megoldások keresésének vélt előnyeit" – mondta Dr. Parashar.

Az egyéb feltörekvő neurotechnológiák közé tartozik a hosszú hajbeültetés, amely lehetővé teszi a sikerpotenciál pontos felmérését, kiküszöböli a borotválkozás vagy a nyírás szükségességét, és azonnali eredményeket kínál, amelyek szintén ígéretesek az ipar fellendüléséhez.

A hajbeültetések globális piaca 2031-re várhatóan eléri a 30 milliárd dollárt.

Dr. Khaled Al Nuaimi, a Közel-Kelet Nemzetközi Bőrgyógyászati ??és Esztétikai Orvosi Szövetségének (MEIDAM) elnöke szerint a nyílt vita és a közösségi média segített lebontani a társadalmi akadályokat és csökkenteni a hajbeültetésekkel kapcsolatos megbélyegzést.

"Az elmúlt 15-20 évben 500 százalékkal nőtt a férfi haj esztétikai kezelések száma, ami a megbélyegzés csökkenését jelzi" – mondta.