Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korábbi évek sikereit követve 2024-ben hatodik alkalommal startol el a Botra fel! a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezése, melyhez idén a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik. 

Május 25-én az ország 20 pontján vehetnek részt az érdeklődők közös nordic walking sétákon: a minden korosztály számára élvezetes és hatékony, egyszerűen elsajátítható mozgásforma mellett ingyenes egészségügyi vizsgálatok, többek között vércukor- és haskörfogatmérés segít rámutatni az aktív életmód fontosságára. Az összefogás célja leküzdeni a ma már népbetegségnek számító elhízást, mely bizonyítottan növeli az olyan krónikus szövődmények kockázatát, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, valamint az egyéb szív- és érrendszeri elváltozások. A kampány idei helyszínei és időpontjai megtalálhatóak a Botra fel! hivatalos weboldalán.

A KSH adatai szerint az obezitás hazánkban már népbetegségnek számít: a lakosság negyede elhízott, a férfiak 40%-a, míg a nők közel 30%-a túlsúlyos kategóriába esik, a komoly súlyproblémákkal küzdő tinédzserek aránya pedig 4,5-szeresére nőtt az elmúlt évtizedben. Az elhízást az orvostársadalom egyre inkább egy krónikus betegségként kezeli, mellyel mindenképpen fontos szakemberhez fordulni és szükség esetén átfogó – akár gyógyszeres – terápiával leküzdeni. Itt is kulcsszerep jut tehát a széleskörű edukációnak, mely a Botra fel! kampány egyik legfontosabb célkitűzése.

A Botra fel! eseménysorozat középpontjában a testmozgással kapcsolatos szemléletformálás áll, az aktív életmód népszerűsítésére pedig kiváló sportnak bizonyul a nordic walking, melyet edzettségi szinttől, testsúlytól, életkortól függetlenül bárki elsajátíthat csupán 30-40 perc alatt. Eredetileg a finn sífutók számára fejlesztették ki az 1930-as években, de napjainkban egyre többen fedezik fel e mozgásforma előnyeit. A „nordikozáshoz” csak két speciális sétabotra van szükség, amelyek tehermentesítik a térdeket és az alsó testrészt, így könnyebbnek érezzük magunkat és teljes mértékben élvezhetjük a mozgást – miközben az „egyszerű” sétával ellentétben a törzs és a felső végtagok izomzatát is dolgoztatjuk. A résztevők emellett azt is megtapasztalhatják, milyen fontos a közösség ereje az egészséges életvitel kialakításában és megtartásában.

A kampányhoz május 25-én az ország összesen 20 településén csatlakozhatnak az érdeklődők, többek között Budapesten, Szegeden, Veszprémben, Sopronban, Székesfehérváron, Győrben vagy Balatonszabadiban. A programon való részvétel ingyenes, regisztrálni pedig a Botra fel! hivatalos weboldalán lehet.

Forrás: Botra fel!