Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mégis, hova ment el ennyi pénz?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Úgy néz ki, nem sok maradt abból a csaknem 1600 milliárd forintból, amelyet a kormány a választások előtt juttatott a családoknak.  A Magyar Nemzeti Bank szakértői annak jártak utána, mi lett a sorsa ennek a rengeteg pénznek.

Számításaikhoz figyelembe vették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közölt online pénztárgép adatokat, másrészt az MNB 2022. júliusi SZJA visszatérítés felhasználására vonatkozó felmérését, amelyet kivetítettek a teljes kifizetett transzfertömegre az első félévre vonatkozóan, írja a Portfolio.

Mindent egybe vetve arra a következtetésre jutottak, hogy az említett 1600 milliárd forintból 1100 milliárdot már felhasználtak az emberek. Megtakarításaikat a teljes összeg 30 százaléka, azaz 500 milliárd forint növelte, ugyanakkor hiteltörlesztésre mindössze 5 százalékot fordítottak.

Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a családok mindennapi kiadásai mintegy 600 milliárd forinttal haladták meg az előző évek növekedési trendjét, a NAV adatai legalábbis erre engednek következtetni. A legtöbb pénzt a vendéglátásban és az úgynevezett nem szakosodott vegyes kiskereskedelemben költötték el, a hitelek előtörlesztésére pedig 2022 júniusáig összesen 100 milliárd forintot fordítottak.

A Magyar Nemzeti Bank elemzői közölték azt is, hogy a készpénzállomány mellett a többi közt a tőzsdei részvények, befektetési alapok állománya nőtt jelentősebben az elmúlt időszakban.

Kép forrása: pixabay.com