Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ha van lila krumpli, miért ne lehetne fekete mozzarella is? Kicsit bizarr, de vizsgáljuk csak meg, hogy mit tud. A pizza mozzarella vagy fior di latte sajt nélkül olyan, mint lángos tejföl és sajt nélkül: van, de minek. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a francia és a holland sajtfelhozatal a leghíresebb a világon, de aki szereti az olasz konyhát, majdnem biztos, hogy él-hal a parmezánért és a mozzarelláért, de a mascarpone is versenyben van még.

Szeretjük az egyszerűbbet tehéntejből, melyet könnyű elérni az üzletekben, a bivalytejből készültet, ami még zsírosabb és ízgazdagabb, de a burrata az igazi szerelem, ami folyós, krémes belsejével csábít arra, hogy kovászos kenyérre kenjük és kis olívával locsoljuk le. A hófehér sajtgombócokat élmény elfogyasztani, már caprese formában is, amikor csak napízű paradicsom, bazsalikomlevelek, só, bors és egy kis olívaolaj köríti.

Ez a hófehérség viszont lehet másmilyen… például fekete is, ami a valóságban inkább szürke és egy Nápoly melletti manufaktúrában, a Caseificio Angeloban készül. A sajtkészítő üzem igazi családi vállalkozás, apáról szállt a fiúkra, akik úgy döntöttek, ki szeretnének tűnni az olasz tejes-sajtos mezőnyből. Valami más termékkel, valami olyannal, ami kiemeli őket a többi szintén remek termelő sorából.

Fekete kenyér, tészta, fagyistölcsér létezik, természetes festési módszer is, ami legtöbbször vagy tintahaltinta, vagy egyszerűen csak szén. A Caseificio Angelo utóbbival festi be a mozzarella golyókat, melyekből ezek a szürreális szürkés sajtlabdák születnek. Jelenleg ők az egyetlenek, akik erre a mutatványra vállalkoztak és árusítják is a különleges terméket. Ízben semmi de semmi különbség nincs az eredeti fehér mozzarellához képest, csupán a kinézet a bizarr.