Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Megszületett a döntés: 2024 végéig marad a babaváró hitel és a falusi csok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meghosszabbította a babaváró támogatás és a falusi csok igénylésének határidejét is a kormány. Az erről szóló rendelet a friss Magyar Közlönyben jelent meg. 

Az új szabályozás értelmében mindkét családtámogatási forma 2024. december 31-ig igényelhető, írja a Magyar Nemzet. Emellett újabb két évig elérhető lesz az építkezéshez, telekvásárláshoz használható áfa-visszaigénylés lehetősége is. Ezt ötmillió forint erejéig tudják igénybe venni a családok a költségek számlái után. A csokkal vásárlók az amúgy is kedvezményes, ötszázalékos újlakás-áfát szintén 2024 végéig tudják visszaigényelni, részletezi a lap. 

Bevezetik a harminc éven aluli édesanyák szja-mentességét is. Eddig ilyen kedvezményt a négy- vagy többgyermekes édesanyák, valamint a 25 év alatti fiatalok élvezhettek, január 1-jétől viszont akár több tízezer fiatal édesanya élhet ezzel a lehetőséggel.

Nem szerepel viszont a rendelkezések között az otthonfelújítási támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményének meghosszabbítása, amelyeket 2022. december 31-ig lehet igényelni. Utóbbival kapcsolatban a friss közlönyben annyi módosítás jelent meg, hogy az adásvételi szerződésnek vagy a pénzügyi lízingszerződésnek a határozat véglegessé válásától számított egy éven belül kell létrejönnie ahhoz, hogy a támogatás folyósítható legyen – eddig hat hónapot engedett a jogszabály. 

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban pedig egy karácsony előtti rendelet annyi engedményt tett, hogy ha a támogatás kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik, akkor az otthonfelújítási támogatás 2023. március 31-ig igényelhető. Ehhez azonban mellékelni kell az igényléshez a napkollektoros, napelemes munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást is.