Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Megtakarításos életbiztosítás kalkulátor – Hogyan működik?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A megtakarításos életbiztosítások jelenleg az egyik legnépszerűbb konstrukciónak számítanak. Ennek a legfőbb oka az, hogy manapság bizony egyre inkább a megtakarításaink fogják meghatározni akár a nyugdíjas éveink alatt folyósított összegeket, akár csak egy szimpla autóvásárlást. A folyamatosan változó és sajnos instabil gazdasági helyzet egyszerűen ma már megkívánja, hogy legyen valamiféle megtakarításunk. Az ilyen jellegű életbiztosítások pedig tökéletesen megfelelőek a jövőnk biztosítására. Viszont mielőtt döntenénk, érdemes egy kalkulátort is igénybe venni. Mi a megtakarításos életbiztosítás, hogyan működik a kalkulátora és miben segíthet? 

Mi is pontosan a megtakarításos életbiztosítás? 

A megtakarításos életbiztosítások olyan életbiztosításoknak számítanak, amelyet – ahogy a nevében is benne van – a megtakarításainkra használunk. Amíg a kockázati életbiztosítás baleset, illetve elhalálozás esetén fizet, addig a megtakarításos életbiztosítás valamilyen változáshoz vagy a szerződés lejártához kötött. Ilyen életbiztosítás a nyugdíjbiztosítás is többek között, amely ma a megtakarításos életbiztosítások egyik legnépszerűbb formája. A megtakarításos életbiztosításnak két fő típusa létezik. Az egyik a hagyományos, vagyis klasszikus életbiztosítás. Ez garantált kamattal jár, épp ezért fix kamatú életbiztosításnak is hívják. Azért fix, mert a mindenkori gazdasági helyzet nem befolyásolja a kamatok mértékét. Alacsony kockázatú befektetésekből áll, ami miatt veszteség nem fog minket érni. Cserébe azonban a hozama is alacsony. A másik típus a befektetési egységekhez kötött életbiztosítási típus. Ez az unit-linked elnevezésű kategória olyan hozamokat is adhat, ami jócskán meghaladhatja a fix kamatú életbiztosítás hozamait, azonban megeshet hogy néha nem épp kedvező évet zárunk általa. Ugyanakkor a biztosítási szakemberek azt mondják, hogy hosszútávon igenis megéri, hiszen előbb-utóbb behozza a saját lemaradását pontosan az egyébként magasabb hozamok miatt. Azt, hogy melyiket érdemes választanunk nem csak a saját igényeink döntik el minden esetben. Mindkét típusnak ugyanis számtalan altípusa, és persze biztosítóként változó konstrukciója létezik. Ebből a szempontból pedig érdemes nem csak egy tanácsadót felkeresnünk, de egy megfelelő kalkulátorral kiszámolnunk és utánajárnunk a lehetőségeknek.

Hogyan érdemes nekivágnunk a megtakarításos életbiztosítások megkötésének? 

Ahogy már említettük egy dolgot nem érdemes tennünk: azonnal mindenféle utánajárás nélkül a legközelebbi biztosítónál megkötni az életbiztosításunkat. Ez már csak amiatt sem jó ötlet, hogy rengeteg olyan részlete lehet egy-egy biztosításnak, amit mi magunk talán észre sem veszünk. A különféle biztosítók ráadásul úgyis kizárólag a saját biztosításaikat fogják ajánlani, ezért akkor járunk el megfelelően ha előtte egy független, biztosításokkal foglalkozó tanácsadói oldalon segítséget kérünk, és felkeressük az adott oldal kalkulátorát. Nem csak rengeteg vesződséget, de igen sok időt takaríthatunk meg magunknak egy ilyen életbiztosítás kalkulátorral.
 
Miről szól pontosan az életbiztosítás kalkulátor és hogyan használjuk? 

Ma jelenleg tízféle biztosítónál lehetséges megtakarításos életbiztosítást kötni. Ezek az Aegon, Allianz, CIG Pannónia, Generali, Groupama, MetLife, NN Biztosító, Signal Iduna, Uniqa és az Union. Mindegyik biztosító cég ezen belül még számtalan ajánlatot, akciót és kiegészítő csomagot ajánlhat a megtakarításos életbiztosításokhoz, ráadásul mindegyik más-más hozamon működik…vagyis számtalanféle kombináció és variáció lehetséges csak a megtakarításos életbiztosításokon belül. A kalkulátor viszont mindegyiket figyelembe veszi és aktualizálja. Ezért amikor a kalkulátoron belül megadjuk az igényeinket, valamint az általunk fontosnak számító célokat és persze a lehetőségeinket, akkor automatikusan segít megtalálni nekünk ezen biztosítókon belül a legjobb opciókat. Ezt egyedül igencsak zavaros lenne átnézni, hiszen rengeteg adatról és persze részletről van szó, amit még egy tanácsadó sem tud pontosan észben tartani, főleg hogy gyakran változnak ezek a konstrukciók! Egy jó életbiztosítás kalkulátorral azonban könnyedén eligazodhatunk a biztosítások útvesztőjében. A kalkulátorban megadhatjuk az igényeinket, például hogy jelenleg mennyit szeretnénk áldozni a biztosításra havonta, mit szeretnénk még pluszban biztosítani, mennyi hozamot várunk és persze mikorra szeretnénk a folyósítást. Ez utóbbi lehet például a nyugdíjazásunk, vagy a biztosítóval kötött szerződésünk lejárásának ideje.

Kiknek ajánlott a megtakarításos életbiztosítás? 

Írhatnánk azt is kicsit morbid humorral, hogy mindenkinek, aki szeretne még az életében hozzájutni a hozamokhoz. Akármennyire is morbid, ám valójában ez a kijelentés nagyon is helytálló, hiszen az életbiztosításoknak kettő fő típusa létezik. Az egyik a megtakarításos a másik pedig a kockázati. Ez utóbbit ismerik elsőre a legtöbben, hiszen ebbe az életbiztosításba kizárólag olyan biztosítások tartoznak, amelyeket a halálunk után folyósítanak. Ez egy roppant egyszerű életbiztosítási forma ebben a tekintetben, hiszen leginkább a kedvezményezett kapja a folyósítást, illetve a temetésünket finanszírozzák majd belőle. Tulajdonképpen arra jó, hogy az elhunytunk után gondoskodhassunk magunkról és a szeretteinkról. Viszont a megtakarításos életbiztosítás a megtakarítás és a kockázati életbiztosítás egy olyan kombinációja, ahol lényegében mi is jól járunk, és még azok is jól járhatnak, akiket megjelöltünk kedvezményezettként. Ebből a szempontból pedig a megtakarításos életbiztosítás sokkal összetettebb mivolta miatt már csak amiatt is ajánlottabb, hogy ebben az esetben mi magunk is félre tudunk tenni. Ezen kívül a megtakarításos életbiztosításhoz is számtalanféle plusz kiegészítést kérhetünk. Ezek a kiegészítő biztosítás lehet például egy olyan egészségbiztosítás, amely komoly betegségek esetén folyósít, vagy épp a kórházi kezelésünket fedezi. Ezen kívül még pluszban baleseti biztosítással is kiegészíthetjük a megtakarításos életbiztosításunkat, de akár egy személybiztosítással a gyermekeinkről is gondoskodhatunk. Persze, ezek csak példák. A megtakarításos életbiztosításhoz választható kiegészítő csomagok biztosítóként eltérőek lehetnek, és teljesen más konstrukciókat kínálhatnak még az alapokon túl. Ez egyébként igen változatos lehet. Például köthetünk csak női problémákra folyósító kiegészítést, vagy csak daganatos betegségekre ha mondjuk az egészségbiztosítások kiegészítő biztosítása érdekel minket. Összegezve tehát a megtakarításos életbiztosítás sokkal személyre szabhatóbb mint a legtöbb biztosítási forma, nem csak az elhalálozást veszi figyelembe, hanem például a nyugdíjazásunk, egy balesetet vagy szimplán csak azt ha félre akarnánk tenni pár évig. Sokkal átláthatóbb és élhetőbb, ezért fiataloknak is kifejezetten ajánlott a megtakarításos életbiztosítás.