Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Megtartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évértékelő beszédet mondott Orbán Viktor. A kormányfő  több témát is érintett beszédében. A miniszterelnök elmondta, hogy az államfő távozása helyes volt. A kormányfő kiemelte: a pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem. Beszédében érintette a gazdaságot, a zöld energiát, illetve külön beszélt a migrációról és az ország és az Európai Unió közötti kapcsolatokról is. Orbán Viktor beszédében kitért az idei választásokra is, és országvezetőként egyértelműsítette kinek szurkol az amerikai elnökválasztásokon.

Nézzük a részleteket:

Az államfő lemondása rémálom, de helyes cselekedet

A miniszterelnök beszéde elején elmondta, a 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul. A kormányfő rémálomnak nevezte Novák Katalin államfő lemondását. A '24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, Novák Katalin benyújtotta lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel”, hiszen Novák a magyarok jobbik énjét testesítette meg, családanya volt. A miniszterelnöknek mindig is imponált, hogy nőként nem a férfiakkal szemben akarta megmérettetni magát.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy az államfő távozása helyes volt, de távozása nagy veszteség. A lemondás oka, hogy gyermekek elleni bűncselekményt leplező személynek kegyelmet adott, és ezt a magyarok nem fogadták el. A lemondás indoklásából tudjuk, hogy a nemzeti egység megbomlott, így ő maga helyreállítani nem tudta. Be kell látnunk azt történt, aminek történnie kellett. 

A kormányfő Varga Juditról is beszélt, hogy igazságügyi miniszterként 25 év töretlen gyakorlatát folytatva írta csak alá a kegyelmi kérvényt, bár a miniszterelnök szerint Varga távozása egy kellő, de igazságtalan következmény. Orbán szerint viszont „jó emberek is hoznak rossz döntéseket”, de a gyerek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, kegyelemnek helye ilyenkor nincs. Ezért szerinte a lemondások helyesek voltak. Orbán végül megköszönte Novák és Varga munkáját.

A miniszterelnök kiemelte,  „a távozó két aszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve”. Ha már beütött a baj, legalább annyi haszna legyen, hogy tanuljunk belőle, folytatta a miniszterelnök. Arra emlékeztetett szerinte, hogy milyen kockázatokkal kell szembenézni ma. A nemzetállamok függetlensége, szuverenitása áll a pénzügyi erőközpontok célkeresztjében, nagyok a kockázatok, mondta. A modern politika vastörvénye Orbán szerint az alázat. „A nemzetszolgálat személyes alázatot is követel. Tudnod kell, akármilyen magasan is vagy, egyedül soha nem lehetsz elég okos, nincs védett hely. Még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni.”

A gyermekvédelmet felül kell vizsgálni

A kormányfő kiemelte: „pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem. Ami felkorbácsolta a jobboldal dühét, az mérsékelje az indulatainkat: a lemondás elégtétel és példa az ország számára, esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki, és úgy is fogunk.”

Orbán Viktor a tanulságokon túl a feladatok közé sorolta a gyermekvédelmi rendszer megerősítését, átfésülését, egészen az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig. Az áldozatok kálváriája kötelezi őket, hogy megerősítsék a gyermekvédelmi intézmények vezetését, felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat, ezeket egy új gyermekvédelmi csomag formájában be kell nyújtaniuk. A baloldalt kétszínűnek nevezte, azt üzenve nekik, hogy ott majd vitézkedhetnek, lehet majd kapaszkodni.

Gyorsan kell megválasztani az új államfőt

A miniszterelnök a kegyelmi ügy után az államfő személyére tért ki. A miniszterelnök szerint sürgető feladat az új köztársasági elnök választása, így azt kéri az Országgyűléstől, hogy indítsák el ezt az eljárást. „Kérem, hogy az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy nagy és erős kormányzópárthoz illik” – mondta Orbán, aki ezzel a kegyelmi témát le is zárta. Azt mondta: „Ezzel a legfontosabb és legsürgetőbb dologgal végeztem is.”

2024 sem lesz egyszerű

Az idei évre rátérve így fogalmazott: „A feladatok 2024-ben sem lesznek könnyűek és egyszerűek” – folytatta Orbán az évértékelőt. A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy 2019 volt az utolsó békeév. 2020-ban elszabadult a koronavírus-járvány, 2022-ben pedig kitört az orosz-ukrán háború. Ez mindenkit megvisel, a családokat, és a magyar nemzetet is, tette hozzá.

„Ötödik éve harcolunk, hogy megvédhessük azt, amit elértünk” – jelentette ki a miniszterelnök. Van amit sikerült, és van amit nem. A foglalkoztatási ráta 75 százalék, de a cél a 80 százalék lenne. A kormányfő szerint itthon még 300 ezer ember bevonható a munka világába.

A miniszterelnök szerint a sikerült megvédeni a nyugdíjakat is. Mint mondta, Varga Mihály nagy nyomás alatt áll, mert a 13. havi nyugdíj a liberális közgazdászok szerint ebben a gazdasági helyzetben „költségvetési luxus, amit Magyarország nem engedhet meg magának”.

Nem sikerült ugyanakkor megvédeni a gazdasági növekedés covid előtti ütemét, és az alacsony költségvetési hiány mértékét sem. Orbán Viktor kiemelte, elévülhetetlen érdemei vannak ugyanakkor Szijjártó Péternek is, hogy jól alakul a külkereskedelmi mérleg.

A zöld energia berúgta az ajtót

Orbán Viktor szerint a zöld energia berúgta az ajtót, Magyarország pedig gyorsan tud ehhez majd igazodni. A kormány terve ehhez, hogy megépítik Paks II.-t, fejlesztik Paks I.-et, és „szélsebesen felépítik a kisebb-nagyobb naperőműveket”.

A miniszterelnök kiemelte „naperőműfejlesztési-programunk úgy vágtat, hogy időnként egy megbokrosodott lóra emlékeztet. Lassan nekünk kell visszafogni, és megzabolázni”. Ma a Magyarországon megtermelt energia 15 százalékát már naperőművek adják.

A kormányfő arról beszélt, a tartalék erőműveket hamarosan felépítik, és „karnyújtásnyira, néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség állapotától”. Aki azt mondja, hogy az iparfejlesztéshez nem lesz elég energia, az a miniszterelnök szerint „nem látja a fától az erdőt. Keményebb dió a megtermelt zöld energia tárolása, ráadásul a technológia is „kétmérföldes csizmában lépdel előre”, de szerencsére ebben a magyarok a világélen járnak, mondta Orbán. Szerinte a kormány több száz milliárd forintot fordít erre a célra. Közben minden új technológia bevezetését kritika éri, például az „a földszintes érv”, hogy nincs elég víz, „pedig mindenki tudja, hogy folyóink vize befolyik az országba”.

A miniszterelnök úgy látja, hogy nem követői vagyunk a technológiai változásoknak, hanem globális éllovasai. Hosszasan beszélt az autógyártás eredményeiről. Győrt is kiemelte, ahol 10 éves termelési rekord dőlt meg, illetve Kecskemétet is kiemelte beszédében. Mint mondta, „vannak remek munkásaink, mérnökeink és fejlesztő kutatóink”. Nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt szerinte, „mint a német zöldek, hogy az a jó autó, amit le sem gyártanak”. A kormányfő kiemelte, az autóipar termelése több mint 13 ezer milliárd forint volt.

Öt lépésben emelné az életszínvonalat:

A miniszterelnök beszédében elmondta, a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de „nem olyan jól, mint amennyire szeretnénk”. Ezen változtatni szeretne öt tervet sorolt fel:

1. lépés: Az elsők között látjuk át a világ változását.

2. lépés: Mi alkalmazkodunk a leggyorsabban a megváltozott helyzethez, ravaszak, szívósak leszünk.

3. lépés: Kimaradunk a szankciós háborúból.

4. lépés: Nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást csinálunk.

5. lépés: A meglévő hazai cégeket megtámasztják, teljesen új iparágakba fektetnek.

Közel a megegyezés Svédországgal:

„A szomszédaink biztosak lehetnek abban, hogy ha bajba kerülnek, a magyarokra számíthatnak” – mondta a kormányfő. Kiemelte, a magyar iskolák befogadják az ukrán menekült gyerekeket, ott voltunk a szlovéniai áradásoknál, a romániai kórháztűznél, oltóanyagokat adtunk cseh barátainknak.  A kormányfő szerint a Svédországgal való vita lezáráshoz közeledik A kormányfő szerint afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk a svédek NATO-csatlakozását, tette hozzá.

Orbán Viktor az Unióról

A miniszterelnök elmondta, a mi természetes létközegünk az unió, pedig 2023 az unió kudarcainak éve volt, „ez pedig lehúz, visszaránt, ólomsúlyt helyez a lábunkra”. Egy afrikai közmondást idézett „Ismerd ki a fát, mielőtt nekitámaszkodsz”. A kormányfő szerint húsz évnyi uniós lét után most az a kérdés, ennek a fának neki lehet-e támaszkodni.

„Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk” – mondta Orbán Viktor. Brüsszel ukrán stratégiája megbukott szerinte. Mint kiemelte, „nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik, folytatta a miniszterelnök”.

Orbán Viktor nem szeretne több közös hitelfelvételt az Unióval. Mint mondta, „nem babra megy a játék, bele fogunk gebedni, és rámehet az egész kontinens. Ezért berzenkedünk attól, hogy újra meg újra közösen vegyünk fel hitelt a többi tagállammal. Ha az ember megosztja a másikkal a perselyét, abból semmi jó nem származhat”, mondta a miniszterelnök, aki szerint a közös hitelfelvétel a továbbiakban nem járható út Magyarországnak.

Az új agrárszabályokról és az Ukrajna előtti piacnyitásról kiemelte, hogy lehetetlen helyzetbe hozta az európai mezőgazdaságot, megemlítve a műhúst, valamint azt, hogy Brüsszelben nem csak tücsköt, bogarat beszélnek, hanem azt is etetnének velünk. Orbán Viktor szerint az Európa-szerte tiltakozó gazdák annyit szeretnének, ha nem klímafanatikusokkal és hibbant szobatudósokkal íratnák a jogszabályokat. A kormányfő rejtélynek tartja, hogy miért csak a magyaroknak tűnik fel, hogy az Egyesült Államok és Kína sokkal magasabb arányban felelős az üvegházhatású-gázkibocsásáért.

Donald Trump győzelmét várja Orbán Viktor

Lassan ott tartunk a kormányfő szerint, hogy húsz év múlva ha Nyugatra látogatunk, akkor kérdéses, hogy Európát találunk ott, vagy valami egészen mást. A nyugati országok jól élnek, van pénzük, de ideje szembenézni a valósággal: az európai versenyképesség megroggyant, és ennek fatális következménye a középosztály lecsúszása. Márpedig a középosztály lecsúszásával „a demokráciának is kicsöngettek”. A kormányfő szerint Brüsszel magára hagyta a Balkánt a miniszterelnök szerint, mert kell a pénz Ukrajnára.

A 2024-es választásokról: 

Orbán Viktor hangsúlyozta, 2024 szuper választási év lesz, például EP-választás lesz, „és a Jóisten megsegít minket”, akkor Magyarország ereje régen nem látott mértékben kitágul. Mint mondta a miniszterelnök: nem akar beleszólni más ország belügyeibe, de azért „nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a csávából. Kiemelte, valódi változást csak jobboldali fordulat hozhat szerinte. Fontos azonban, folytatta, hogy az új jobboldal „ne Európa alternatívája, hanem európai alternatíva legyen”. Szerinte Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt, hogy a Brüsszeliek között is legyen néhány európai. Szerinte 2024 sorsordító, „szuperválasztási év” lesz. Hiszen egy tucat helyen arról fognak dönteni, hogy a megváltozó világban kivezesse őket.

A közel egy órás évértékelő beszédét így zárta:„Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!”