Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ismert civilizációfejlődés-történet egészét írhatja felül a felfedezés. Hiszen a történelem előtti társadalmak képességeiről alkotott képet változtathatja meg.

Indonéziában járunk, a helyszín pedig Gunung Padang, Nyugat-Jávában. Itt található a rejtélyes emlékmű, ami becslések szerint megelőzte a Stonehenge-t és a egyiptomi piramisokat is. A paleolitikumig nyúlhat vissza keletkezésének időpontja, vagyis valahol 16 000 és 27 000 év közötti időszakra datálják. Csak miheztartás végett, az első piramis (a szakkarai Dzsószer-piramis) ie. 2630-as születésű lehet.

Szénizotópos kormeghatározással dolgoznak az archeológusok, és kiderült, hogy a külcsín egyáltalán nem mindegy ebben az esetben sem. A piramison belül pedig rejtett kamrákat és üregeket tártak fel, ezek pedig megkérdőjelezik a a fejlett építési technikák fejlődésével kapcsolatos hagyományos emberi ismereteket. Az eredmények felvetik egy olyan máig ismeretlen civilizáció lehetőségét, amely az ismert történelmi feljegyzések előtti időszakban virágzott, és kezdetleges eszközöket használt, bizonyára meglepő ügyességgel.

Gunung Padan tehát egy régészeti központtá vált, megannyi felfedezésre váró titokkal. Indonézia kormánya egészen konkrétan limit nélküli anyagi támogatást nyújt az ásatásokhoz, hogy minél közelebb kerülhessenek a megfejtéshez, amit ők a modern történelem egyik legnagyobb kihívásának aposztrofálnak.