Mentőkutyák találtak meg egy eltűnt embert!

Az MMSZOSZ Mentésirányítási Központhoz riasztás érkezett, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőrkapitányság kér segítséget, egy Győrből eltűnt 22 éves fiatalember felkutatásához.
A Kulcsár Kutató Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány, az MMSZOSZ Tagszervezete, kettő fővel és kettő kutyával vett részt a keresésen.
A férfi élve, de zavart állapotban lett meg, kórházi ellátásra szorul.
Az alapítvány 2016-ban azzal a szándékkal jött létre Lébényben, hogy olyan karitatív tevékenységeket folytasson, mely kutyák és emberek közös munkáján alapul és mindkét fél előnyére válik.
1993 óta tevékenykednek, a jogi követelmények és lehetőségek miatt a működési formájuk több átalakuláson ment keresztül, de az eredeti cél – a kutyával történő mentés volt mindig a kulcsfontosságú.
A rendőrségtől és a Katasztrófavédelemtől kapott riasztásokat együttműködési megállapodások szabályozzák. Ezen megállapodások keretein belül értesülnek minden olyan esetről, ahol felmerül a kutyás keresés szükségessége.
Tagjai a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének, szorosan együttműködünk a közös célok eléréséért. Együtt működési megállapodást kötöttek a Győr- Moson – Sopron megyei Vöröskereszttel, Több éve már, hogy a Gy –M – S megyei RFK- al, Győri Rk – al szorosan együtt működnek. Együtt működési megállapodási szerződésük van az Országos Rendőr Főkapitánysággal.
Az országban 4. szervezet, akik az Európai 112 segélyhívó számot használhatják . Bármikor kérhetik és hívhatják ezt a számot.
Rendőrségi, Katasztrófavédelmi riasztás esetén a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre vonulnak. Természeti katasztrófa, eltűnt személy esetén ENSZ irányelvek alapján képzett és vizsgáztatott kutyáinkkal terepen vagy romon személykeresést végeznek.
A bevetések koordinálását minden alkalommal a Rendőrség vagy a Katasztrófavédelem biztosítja. A kutyák munkája gyorsítja és hatékonyabbá teszi a mentést.
Céljunk egy olyan kiképző bázist létrehozni, biztosítani ahol a kutyáinkat folyamatosan tudják képezni, elméleti oktatást, illetve szituációs, keresési gyakorlatokat is tudnak tartani. Egy jól felszerelt kiszolgáló épületekkel ellátott kiképzőbázissal lehetőségük nyílna Nemzetközi Mentőkutya vizsgák szervezésére, lebonyolítására, valamint tréningezni, gyakorlatozni vágyó bel- és külföldi társszervezeteket fogadni, vendégül látni.
A fiatalokkal az iskolában illetve más szociális intézményekben előadásokat tartanak, így igyekeznek megismertetni, informálni a lakosságot a Mentőkutyás tevékenységről.

 
kulcsár kutatómentő lébény
Forrás: Kulcsár Kutató Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó